Je eerste vakantie als koppel is vaak een flinke emotionele achtbaan.

Het idee om een hele week of langer samen met iemand te besteden die je nog altijd beter moet leren kennen, kan nogal overweldigend zijn. Maar het is een stap die elk stel moet nemen als basis voor een mogelijk lange toekomst samen.

Relatie-expert en gedragspsycholoog Jo Hemmings zegt tegen Business Insider: “Een eerste vakantie samen is een echte indicator. Niet alleen van je relatie op dat moment, maar ook hoe de gezamenlijke toekomst eruit zou kunnen zien.”

“Je zal dingen van elkaar opmerken die je nog niet eerder hebt gezien en je ziet elkaar op z’n best en op z’n slechtst.”

Hemmings deelt in samenwerking met Forest Holidays zeven dingen met ons die je beter kunt vermijden als je een zorgeloze en romantische eerste vakantie wil als koppel:


1. Stedentrips

city break

Foto: bron Shutterstock/Alliance

Een stedentrip is vaak veel meer gedoe dan je zou denken. "Er is een zekere mate van druk bij een stedentrip, want het zou toch zonde zijn om naar een mooie stad te gaan en niet de nodige bezienswaardigheden te gaan bekijken", zegt Hemmings. "Al het geluid en opwinding in een stad maakt ontspannen lastiger."

De druk om je trip helemaal vol te proppen kan betekenen dat je veel minder van elkaar kan genieten dan je zou doen op een relaxtere plek buiten de stad.

Daarom raadt Hemmings een buitenvakantie aan: "Dan is de agenda veel minder vooraf bepaald en is er meer tijd om echt met elkaar in contact te komen in een kalmere, rustiger en hopelijk stressvrije omgeving.


2. Overal waar je met een ex geweest bent

couple country walk

Foto: bron Shutterstock/Jacob Lund

Je hebt geen relatie-expert nodig om te weten dat aan het begin van een romance alles uitgesloten is wat ook maar enigszins neigt naar een ex. Dat geldt ook op vakanties.

Probeer een bestemming te kiezen waar geen van jullie beiden ooit is geweest en kies zeker geen bestemming waar je al eens met een ex bent geweest. "Dat leidt alleen maar tot herinneringen en discussies of zelfs ruzies", zegt Hemmings.

Dus ontdek in plaats daarvan samen iets nieuws om nieuwe herinneringen te creëren.


3. Gedoe met geld

Hoewel het niet erg romantisch klinkt, is het volgens Hemmings beter om het vooraf over het reisbudget te hebben en wie wat betaalt.

"Discussie voeren over geld is het laatste dat je wilt op je eerste vakantie samen. De manier van geld uitgeven is een veelvoorkomende oorzaak van ruzies van koppels. Als de één het geld laat rollen en de ander juist zuinig is, dan kan dat tijdens de vakantie voor grote problemen zorgen."

Overwin je koudwatervrees voor een ingewikkeld gesprek, want dit kan een stevige basis leggen voor de toekomst.


4. Te veel met je telefoon bezig zijn

shutterstock_402260185

Foto: bron Shutterstock/ Aleksandra Suzi

Vakanties zijn waardevolle tijd. Als het echt nodig is je telefoon te gebruiken dan raadt Hemmings aan dat op een vooraf met elkaar besproken tijdstip te doen, zodat je partner zich niet verwaarloosd voelt. Of beslis samen gewoon om helemaal geen e-mail of sociale media te checken.

"Samen met gedoe over geld is het gebruik van telefoons één van de grootste oorzaken voor vakantieruzies", zegt ze. "Het is misschien lastig, maar het is de moeite waard te praten over telefoongebruik voor de vakantie, omdat het intimiteit in de weg kan zitten."


5. 24 uur per dag samen doorbrengen

me time

Foto: sourceShutterstock/Darren Baker

In tegenstelling tot wat je misschien denkt is het niet aan te bevelen elkaar de hele vakantie op de lip te zitten. Hemmings zegt: "Zelfs tijdens een romantische trip is het niet nodig elke minuut van de dag bij elkaar te zijn. Je bent waarschijnlijk niet gewend om 24/7 samen te zijn, dus elkaar af en toe wat persoonlijke ruimte geven is een goed idee."

Even een momentje voor jezelf kan de druk verlichten - die er onvermijdelijk is op zo'n eerste trip.


6. Je partner alleen laten

Wat tijd voor jezelf nemen is gezond, maar als je nieuwe vakantievrienden maakt hoef je niet alles met hen samen te gaan ondernemen. Het is jouw romantische vakantie en jullie hebben samen "quality-time" nodig.


7. Onrealistische verwachtingen hebben

couple holiday

Foto: bron Shutterstock/Tom Wang

Tenslotte is het gevaarlijk om onrealistische verwachtingen te hebben bij je eerste vakantie als koppel. Adverteerders willen ons laten geloven dat elk moment samen op vakantie puur geluk is, maar in werkelijkheid wordt er ook wel wat gekibbeld. Dat hoort volgens Hemmings allemaal bij de reiservaring.

"Je drinkt misschien teveel, raakt verbrand of krijgt last van je maag. Dat soort dingen gebeuren bij elk koppel, dus wees niet te teleurgesteld als het jou overkomt. Laat het los en geniet."

Om dergelijke situaties te voorkomen kun je het beste niet te strak vasthouden aan je vakantieschema bomvol activiteiten, omdat de druk daardoor alleen maar groter wordt. Wat je echt wil, is elkaar beter leren kennen in een ontspannen omgeving.

"Sta julliezelf toe impulsief en avontuurlijk te zijn als dat nodig is. En zet geen wekker!"

LEES OOK: Waarom een vakantie van twee weken verspilde tijd is