Op 12 september stapte Tim Cook het podium van het Steve Jobs Theater op, in het gloednieuwe hoofdkantoor van Apple. Achter de topman verschenen op een groot scherm de woorden: “iPhone X”

This is the iPhone ten“, zei Cook.

De nieuwe super-de-luxe iPhone houdt de gemoederen bezig vanwege het prijskaartje van 1.159 euro, maar ook vanwege de naam. Of beter gezegd: de uitspraak.

De “X” verwijst naar het Romeinse cijfer tien en niet naar de letter ‘x’ uit het alfabet. Immers, in 2017 bestaat de iPhone tien jaar. Maar de oekaze die Apple uitvaardigde over de correcte uitspraak, wordt niet klakkeloos opgevolgd.

Verwarring of persoonlijke voorkeur…wat het ook moge wezen, veel mensen hebben het over de iPhone ‘iks’ – ‘ecks’, in het Engels.

 

De iPhone X komt pas over een week of vier op de markt, maar Apple's marketingmachine draait al op volle toeren.

Business Insider ging in San Francisco de straat op, om te testen welke uitspraak doorsnee consumenten gebruiken voor de nieuwe iPhone.

Makkelijker

Apple Store iPhone

Foto: REUTERS/Mike Segar. We gingen langs bij de Apple store in San Francisco's Union Square.

De eerste Apple-klant die we tegenkwamen, was telefoonhoesjes aan het bekijken in een winkel en antwoordde meteen dat de nieuwe telefoon 'iPhone ecks' heet. Daarna sloeg de twijfel even toe, maar uiteindelijk bleef de klant bij zijn eerste bewering.

De volgende die we spraken, zei dat de X officieel uitgesproken moet worden als 'tien', maar dat 'x' veel natuurlijker klinkt.

Een groepje dat zat te lunchen in een park, was verdeeld. Een Apple-fan zei dat ze 'm de 'tien' noemde, maar vond het qua marketing een beetje raar dat Apple het symbool X gebruikte. Een ander zei dat hij 'iPhone tien' zei, sinds Tim Cook de smartphone zo had gedoopt.

Op naar een telecomwinkel: wat zeggen de mensen die de hele dag telefoons verkopen? De directeur van een Verizon-winkel beweerde dat iedereen 'tien' zegt. "Ik heb'm een zelf een paar keer 'x' genoemd, maar werd daarbij door anderen gecorrigeerd. Ik weet ook dat 'tien' de juiste naam is."

Daniela Contreras van T-Mobile had een andere ervaring. Al haar klanten zeggen 'x'. Ze was er daarom vanuit gegaan dat X weliswaar de Romeinse aanduiding voor 'tien', is maar dat de uitspraak 'x' juist is.

 

Geniaal of toch een blunder?

Apple heeft klanten wel vaker in verwarring gebracht met productnamen. Het besturingssysteem Mac heette ook een tijdje Max OS X. Uiteindelijk schrapte Apple de X om de naamgeving in lijn te brengen met iOS, watchOS en tvOS .

Of de naam van de iPhone X een slimme pr-stunt is, of juist een grote blunder, is voer voor toekomstige marketinghandboeken.

Apple Store

Foto: Justin Sullivan / Staff

Als consumenten 'iks' blijven zeggen, kan dat ook in het voordeel van Apple werken. Officieel heb je nu de iPhone 8 en de iPhone 10 (X). Als Apple volgend jaar met een nieuw model komt als opvolger van de iPhone 8, zou die de iPhone 9 moeten heten.

Maar wie zit er nog te wachten op de iPhone 9, als er al een 'X/10' is? Tenzij niemand die zo noemt.

LEES OOK De iPhone X goedkoper aanschaffen in Londen of New York? Het kan bijna uit!