De iPhone X die Apple dinsdag presenteerde, is behoorlijk duur. Zeker in Nederland en andere eurolanden.

De nieuwe, geheel herontworpen iPhone die je met gezichtsherkenning kunt ontgrendelen, kost in de Verenigde Staten 999 dollar en in Nederland 1.159 euro.

(In Duitsland is-ie een tientje goedkoper, dus als je gaat tanken over de grens…)

Al met al is het verschil tussen Nederland en de VS fors. Tegen de wisselkoers 1,1974 dollar per euro kost de iPhone X omgerekend ‘slechts’ 834,31 euro aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

In Nederland is de iPhone X dus zo’n 325 euro duurder dan in de VS. Dat heeft onder meer te maken met verschillen in belasting en invoerrechten.

Om te beginnen moet je een correctie maken voor Amerikaanse 'sales tax'. Die zit niet in de dollarprijs en bedraagt in de staat New York bijvoorbeeld 8,875 procent. Dan heb je het dus over 1.088 dollar, ofwel 909 euro. Het prijsverschil tussen Nederland en de VS zakt dan naar 250 euro.

Het blijft een fors bedrag.

Tripje naar New York voor de iPhone X

Niet verwonderlijk dat slimmeriken op sociale media aan het rekenen zijn geslagen. Zoals een zekere Juanbuis op Twitter:

De berekening hierboven is een beetje geflatteerd: zo is de 'sales tax' voor de iPhone in New York niet meegenomen. Maar het schijnt mogelijk te zijn om voor 272 euro heen en weer te vliegen tussen Amsterdam en New York - twee enkeltjes - met prijsvechter Wow Air.

En twee nachten Airbnb voor 50 euro...

In New York vlieg je met het IJslandse Wow Air wel op het vliegveld Newark. Een enkeltje met de shuttlebus naar Manhattan kost dan zo'n 18 euro.

Dus naar New York vliegen om je iPhone X te kopen kan niet helemaal uit, als het doel is de iPhone goedkoper aan te schaffen. Maar als je toch van plan was een stedentrip te maken naar de VS, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.

Naar Londen voor je iPhone X

Zijn er nog andere opties? Een valutagebied dat redelijk dicht bij Nederland ligt, is het Verenigd Koninkrijk. Daar kost de iPhone X 999 pond. En dat is wel inclusief btw. De Britse iPhone X kost dus omgerekend 1.107 euro, ofwel 50 euro minder dan in Nederland.

50 euro... met Flixbus kun je op een doordeweekse dag heen en weer naar Londen voor 55 tot 60 euro. Dan zit je meteen in het centrum van Londen, maar de reis duurt wel 9 tot 10 uur. Je kunt dan om kwart voor negen 's ochtends uit Amsterdam vertrekken, om 19 uur 's avonds in Londen aankomen, je iPhone X kopen en om 22.30 uur weer vertrekken.

Goedkope vliegtickets voor een retourtje kosten iets meer dan 50 euro, maar dan vlieg je bijvoorbeeld wel op Luton Airport en zijn er nog kosten om naar Londen te komen.

Ga je puur voor het prijsverschil tussen de iPhone X in Nederland en het VK, dan wordt het dus opnieuw lastig. Tenzij het Britse pond de komende maanden opnieuw fors in waarde daalt...

LEES OOK: Apple niet innovatief genoeg? De iPhone zal ook de komende 10 jaar dominant zijn