• De hypotheekrentes voor langere rentevaste perioden van 10, 20 en 30 jaar zullen dit jaar nog gaan dalen, verwacht De Hypotheker.
  • Dit komt volgens de hypotheekadviseur door renteverhogingen van de Europese Centrale Bank. Die zwakken de economische groei af waardoor de hypotheekrentes eind dit jaar weer omlaag kunnen.
  • De hypotheekrentes zijn vorig jaar hard gestegen, maar dit jaar is daar vooralsnog geen sprake van.
  • Lees ook: Waarom huiseigenaren met een bankspaarhypotheek spekkoper zijn, dankzij hogere hypotheekrente

De hypotheekrentes voor langere perioden gaan nog dit jaar zakken. Dat verwacht adviseur De Hypotheker althans. Het idee is dat door de aanhoudende renteverhogingen van instituten zoals de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie en economische groei afzwakken, waardoor ook de rentes tegen het einde van het jaar weer omlaag kunnen.

Waar de hypotheekrente vorig jaar hard steeg van tussen de 1 en 2 procent voor 10 jaar naar tussen de 4 en 5 procent, is dit jaar vooralsnog geen sprake van zo’n snelle opmars. Sinds begin dit jaar stijgt de hypotheekrente al niet meer echt verder. De rentes voor hypotheken met een rentevaste periode van 10 en 30 jaar zijn nagenoeg gelijk gebleven.

Alleen de variabele rente ging nog omhoog. De variabele rente en ook de vaste rente voor een periode van vijf jaar zijn nu hoger dan die voor langlopende leningen. Een lening voor een kortere tijd vastzetten is normaal goedkoper omdat dit minder zekerheid oplevert over de maandlasten.

Dat de variabele rente inmiddels hoger is dan de rentes 10, 20 en 30 jaar vast is ook te zien in de onderstaande tabel van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.

Bron: Van Bruggen Adviesgroep
Bron: Van Bruggen Adviesgroep

Te zien is dat de gemiddelde variabele rentes met en zonder NHG-verzekering op respectievelijk 4,55 en 5,04 procent liggen, hoger dan de rentes voor 10, 20 en 30 jaar vast met en zonder NHG-verzekering. Terwijl de relatief korte rentevaste periode van 5 jaar voor hypotheken met en zonder NHG-verzekering hoger ligt dan die voor 10 jaar vast.

Later dit jaar kunnen hypotheekrentes met langere looptijden gaan dalen, verwacht De Hypotheker. De financieel intermediair verwijst hierbij naar de verhoging van de beleidsrente door de Europese Centrale Bank (ECB) en de verwachting dat de economische groei later dit jaar vertraagt, waardoor hogere rentes onder druk komen te staan.

De Hypotheker verwacht dat de ECB nog even doorgaat met zijn renteverhogingen, maar dat deze in juli een piek bereiken. Rentes voor leningen van kortere duur zullen volgens de hypotheekadviseur in hetzelfde tempo meestijgen, maar die voor de langere termijn zullen gaan dalen.

"In combinatie met de dalende huizenprijzen worden de mogelijkheden voor huizenkopers hierdoor groter", stelt commercieel directeur Menno Luiten.

Lees ook: Waarom huiseigenaren met een bankspaarhypotheek spekkoper zijn, dankzij hogere hypotheekrente