Premium content ophalen

Veel woningbezitters mogen binnen tien jaar geen hypotheekrente meer aftrekken.

Dreigt een restschuld, dan kun je twee dingen doen: extra aflossen als je spaargeld hebt, of gaan sparen en beleggen om je hypotheekschuld later te verlagen.

Business Insider zet de plussen en minnen van beide opties voor je op een rij.

Voor veel huizenbezitters loopt de hypotheekrenteaftrek binnen tien jaar af. Het is belangrijk om dan niet een te hoge hypotheekschuld te hebben, want anders lopen de woonlasten behoorlijk op. Er zijn twee mogelijkheden om straks met een schone lei verder te kunnen: extra aflossen met spaargeld, of gaan sparen en beleggen om later je hypotheekschuld te verlagen.

Sinds 1 januari 2001 mag je nog maximaal 30 jaar de hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen. Ook voor hypotheken die al daarvoor zijn afgesloten is deze termijn vanaf dat moment gaan lopen.

Voor veel huizenbezitters is het binnen tien jaar uit met de pret. Tegelijkertijd geldt voor huiseigenaren die dan met pensioen gaan dat hun inkomen lager kan zijn. Bovendien is er de mogelijkheid dat hypotheekrentes over tien jaar hoger liggen dan de huidige bodemniveaus. Kortom: dit kan een nare cocktail van lastenverzwaringen opleveren.

Restschuld hypotheek

Weet je zeker dat je hypotheek na dertig jaar is afgelost, zoals bij een spaar- of annuïtaire hypotheek, dan is er niets aan de hand. Maar is een deel van de lening aflossingsvrij of is de looptijd van je hypotheek verlengd, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing, dan kun je te maken krijgen met een restschuld.

Lees ook: Maximale hypotheek kan nu al lager uitvallen door einde hypotheekrenteaftrek na 30 jaar

Dit kan behoorlijk in de papieren lopen. Stel dat je een aflossingsvrije hypotheek hebt van 300.000 euro, waarover je 2 procent rente betaalt, dan mag je nu nog 6.000 euro aan rente aftrekken van je inkomen, tegen een tarief van ruim 37 procent. Hierdoor ben je netto 315 euro kwijt aan hypotheeklasten. Vervalt de aftrek, dan lopen de kosten op tot 500 euro per maand: een lastenverzwaring van 185 euro.

Wil je voorkomen dat je straks elk dubbeltje moet omdraaien, dan is dit een goed moment om in actie te komen. Je hebt dan voldoende tijd om het gat te vullen. Je kunt bijvoorbeeld zuiniger gaan leven, zodat je een spaarpotje opbouwt, zelf extra beleggen of vervroegd aflossen.

Zelf extra sparen spreekt redelijk voor zich. We gaan hieronder op de andere twee opties wat dieper in.

Aflossen: lagere woonlasten

Premium content ophalen