De enorme daling van rentes op financiële markten begint zijn weerslag te krijgen op de Nederlandse hypotheekmarkt. Financieel intermediair De Hypotheekshop spreekt van een ‘summersale’ met ultralage aanbiedingen voor verschillende looptijden.

Volgens De Hypotheekshop buitelen geldverstrekkers inmiddels over elkaar heen bij het verlagen van hypotheekrentes. “Waar de rentewijzigingen normaal gesproken voornamelijk aan het begin van de week worden gecommuniceerd, gebeurt dat de laatste weken net zo hard aan het eind van de week.”

Geldverstrekkers reageren dus inmiddels binnen dezelfde week op aanpassingen van de hypotheekrente door concurrenten. Daarbij is een aantal opvallende ontwikkelingen.

Hypotheekrente voor 5 en 10 jaar vast soms al gelijk

De gemiddelde hypotheekrente voor 5, 10, 20 en 30 jaar vast is inmiddels gezakt tot een nieuwe dieptepunt van minder dan 2,35 procent.

Ongewoon is ook dat hypotheekrentes met middellange looptijden van 5 tot 10 jaar vast steeds dichter bij elkaar komen te liggen.

Bij Rabobank zijn de rentes voor 5 en 10 jaar vast inmiddels gelijk. Met een NHG-hypotheek betaal je bij een looptijd tussen de 5 en 10 jaar een percentage van 1,7 procent.

Ook bij ABN Amro-dochter Moneyou zijn de hypotheekrentes voor 10 jaar vast en 5 jaar vast gelijk. Voor een NHG-hypotheek gaat het in beide gevallen om een rentepercentage van 1,55 procent.

In het overzicht hieronder, gebaseerd op hypotheekrentes van de site actuelerentestanden.nl, staan de laagste aanbiedingen voor een annuïteitenhypotheek met verschillende looptijden.

We hebben gekeken naar hypotheken met NHG-garantie en hypotheken waarbij de hoogte van de hypotheek gelijk is aan de marktwaarde van de woning.

Te zien is dat voor hypotheken met NHG-garantie de bodemtarieven inmiddels op 1,42 procent liggen voor 10 jaar vast.

Maar ook met een extra risico-opslag voor leningen die even hoog zijn als de marktwaarde van de woning, is het goedkoopste tarief slechts 1,88 procent voor 10 jaar vast.

Lees meer over hypotheken: