Wassenaar, Laren en Huizen: het zijn de klassieke gemeenten met buurten waar het gros van de huizen meer dan 1 miljoen euro waard is. Maar ook buiten deze usual suspects duiken steden op met miljoenenbuurten. En daar horen ook hypotheken van een miljoen euro of meer bij.

Het aantal buurten in Nederland waar de woningen in doorsnee meer waard zijn dan 1 miljoen euro is flink gestegen. Volgens woningmarktonderzoeker Calcasa zijn er momenteel 53 van dergelijke ‘miljoenenbuurten’. Dat is zes keer zoveel als vier jaar eerder.

Die wijken liggen hoofdzakelijk in de Randstad. Daarbuiten valt Brabant op met miljoenenbuurten in Vught, Oisterwijk en Best. In 2018 telde Nederland maar liefst 53.000 miljoenenwoningen. Dat is een toename van 34 procent ten opzichte van 2017.

Zo’n 6 procent van alle hypotheekaanvragen dit jaar draait om een bedrag van meer dan een half miljoen euro. En uit cijfers van De Hypotheekshop blijkt dat jaarlijks ruim 1 procent van de hypotheekaanvragen te gaan om een huis van één miljoen euro of hoger.

Net als de huizenprijzen is het aantal miljardairs in Nederland dit jaar alwéér gestegen, het is dus helemaal niet gek om te veronderstellen dat er steeds meer miljoenenhypotheken bijkomen.

Heb jij een woonambitie die de grens van een miljoen overstijgt? Dan ben je geen gewone hypotheekklant. In de nieuwsbrief van deze week noemt de Hypotheekshop 6 dingen die anders zijn dan bij een gewone hypotheekaanvraag.


Het is allemaal wat ingewikkelder dan een gewone hypotheek

Dat begint natuurlijk bij je eigen portemonnee. We willen allemaal wel een miljoenenhuis bewonen, maar je moet dat wel kunnen betalen. Je zult dus een bovenmodaal inkomen moeten hebben, en meestal komt dat niet uit vaste loondienst.

Kortom, je bent expat of zelfstandige. Dit betekent ook dat een miljoenenhypotheek is vaak geen simpele hypotheek is., omdat je waarschijnlijk een complexe inkomenssituatie hebt. Je heb bijvoorbeeld meerdere bedrijven en inkomen uit vermogen. Dan zul je door meer hoepels dan gebruikelijk moeten springen en bijvoorbeeld meer documenten moeten aanleveren dan bij het gros van de hypotheekaanvragen het geval is.


Je hebt een beperktere keuze aan geldverstrekkers

De Nederlandse hypotheekmarkt telt om en nabij de veertig kredietverstrekkers, en daarvan verstrekken er niet veel een miljoen of meer. Niet alleen beschikken niet alle geldverstrekkers over de adequate knowhow om kredietrisico's van een miljoenenhypotheek te beoordelen, voor geldverstrekkers die gefinancierd worden door bijvoorbeeld pensioenfondsen en beleggers zijn de risico's van zeer hoge hypotheekbedragen en dure onderpanden vaak groot.

Veel aanvragen van hypotheken boven de 5 ton gaan daarom linea recta naar de afdeling Private Banking van grootbanken. Of ze gaan naar de banken voor de meer vermogende consument.


Een tophypotheek kun je wel vergeten

Dat je vermogend moest zijn wisten we al, maar je zult ook nog eens meer eigen geld moeten inbrengen om je paleis te kunnen laten financieren. Zowel in absolute als in relatieve zin.

Normaal gesproken kun je bij de aankoop van een woning een hypotheek nemen die maximaal een hoog is als de waarde van het huis. Maar de meeste financiers werken volgens de Hypotheekshop anders bij hypotheken van 800.000 euro of meer. Soms ligt deze grens al bij een half miljoen euro. Vaak wordt dan maximaal 80 tot 90 procent van de woningwaarde verstrekt als hypotheek.


Bij de bank belandt je aanvraag bij een speciale kredietcommissie

Beducht voor klanten die bij nader inzien tóch minder draagkrachtig blijken te zijn, zitten veel banken en hypotheekverstrekkers heel strak op hun risicomanagement, procedures en kapitaaleisen.

Koop je een miljoenenpand, dan kun je er zeker van zijn dat de hypotheekaanvraag apart wordt beoordeeld of dat er zich zelfs een kredietcommissie of directeur overheen buigt. Zorg dus voor een waterdichte onderbouwing van de adviseur.


Je moet kunnen aantonen dat je eerlijk rijk bent geworden

Waar geldverstrekkers, notarissen en financieel adviseurs tegenwoordig ook voor op hun hoede moeten zijn: strengere wettelijke verplichtingen. Zo moeten ze zeker weten wie je bent en moeten ze bij bedragen hoger dan 10.000 euro de herkomst van het geld kennen.

Wil je dus dat miljoenenpand gefinancierd krijgen, dan zul je moeten aantonen hoe je aan je vermogen komt. Je moet het echt eerlijk verdiend, bij elkaar gespaard of geërfd hebben.

Ook kan nadere research noodzakelijk zijn wanneer je wordt aangemerkt als een zogeheten 'PEP': een politiek prominente persoon die een gevoelige functie bekleedt. Ben je trouwens een PEP, bijvoorbeeld een diplomaat of bekleed je een bestuurlijke functie, dan zijn je partner en kinderen ook meteen PEP.


Je hypotheekaanvraag duurt langer dan gemiddeld

Gezien al het voorgaande, spreekt het voor zich dat de aanvraag van een hypotheek van een miljoen of meer beduidend meer tijd vergt dan een "gewone" hypotheek waarvan de doorlooptijd gemiddeld één tot twee maanden bedraagt.


Lees meer over hypotheken: