De Nederlandse huizenmarkt zit sinds 2014 weer in de lift en de woningverkopen trekken maand na maand aan. Maar niet iedereen kan even makkelijk meedoen.

In de vrijdag gepubliceerde kwartaalmonitor is intermediair De Hypotheekshop heel stellig: “Alleen vermogende starter met hoog inkomen maakt nog kans op de woningmarkt.”

De Hypotheekshop wijst op de reeks van overheidsmaatregelen die het sinds 2013 lastiger maken om hypotheekleniningen af te sluiten voor starters op de woningmarkt.

  • Hypotheken moeten verplicht annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor de hypotheekrente-aftrek
  • De maximale hypotheeklening in verhouding tot de waarde van de woning wordt jaarlijks verlaagd, uiteindelijk naar 100 procent van de woningwaarde in 2018
  • De grens voor hypotheken met NHG-garantie is omlaag gegaan naar maximaal 245 duizend euro
  • De inkomensregels die banken moeten hanteren voor de leencapaciteit zijn aangescherpt

Onderstaande grafieken van De Hypotheekshop illustreren de verschuivingen op de startersmarkt.

starters-ouder-hoger-inkomen

Te zien is dat sinds 2012 het aandeel van 30-plussers bij starters is gestegen, ten koste van twintigers.

Verder valt op dat het aandeel van starters met een inkomen tot 35 duizend euro op de markt voor nieuwe hypotheken is gedaald, terwijl het aandeel van starters een inkomen vanaf 35 duizend euro is gestegen.

In lijn met deze trend zie je ook dat de gemiddelde hoogte van de hypotheeklening bij starters de afgelopen jaren is gestegen. Het aandeel van hypotheken tot twee ton daalt; leningen boven de twee ton worden daarentegen relatief meer verstrekt. Opnieuw een teken dat goed verdienende starters de overhand krijgen.

hoofsom-starters

LEES OOK: Deze analist uit Twente heeft slecht nieuws voor wie woonruimte zoekt in Amsterdam