ANALYSE – Slecht nieuws voor wie in Amsterdam naar woonruimte zoekt: uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat huizen aldaar het afgelopen jaar zo’n 15 procent duurder werden.

Een van de mogelijke verklaringen voor deze sterke stijging houdt verband met de populariteit van Airbnb, de online marktplaats voor verhuur van privé-accommodaties. Als gevolg van de opkomst van Airbnb is de potentiële verdiencapaciteit van vastgoed op populaire locaties behoorlijk toegenomen. Die hogere verdiencapaciteit lijkt zich intussen in hogere huizenprijzen te hebben doorvertaald.

Huizenprijzen laten zich lastig voorspellen. Maar na de sterke stijgingen en intussen alweer recordhoge prijzen in Amsterdam, lijkt het erop dat de omstandigheden amper nog gunstiger kunnen. De rente is al extreem laag, de overheid stimuleert de koopsector nog altijd fors, terwijl er onder kopers momenteel ook van hebzucht sprake is: de vraagprijs wordt dikwijls weer met tienduizenden euro’s overboden…

Huis kopen in Amsterdam: en huren dan?

De hosannastemming op de koopwoningmarkt heeft zich doorvertaald naar de private huursector. Zo vertelde een kennis eerder dit jaar dat hij de verhuurprijs van zijn eenvoudige benedenwoning in hartje Amsterdam met 700 euro had verhoogd tot 2.400 euro per maand. Ondanks deze nogal forse huurstijging was de woning binnen enkele dagen alweer verhuurd…

De nieuwe huurder? Enkele starters op de arbeidsmarkt die de woning samen huurden. Zij hadden net hun studie afgerond en een mooie eerste baan gevonden, maar qua wonen verschilde de situatie niet veel met hun eerdere studentenhuis. Op de huurprijs na dan.

Wonen op het platteland van Nederland

Hoe anders is de situatie op het platteland. Daar is nog sprake van ruimte en rust. In scherp contrast met alle drukte, stress en hectiek van de Amsterdamse woningmarkt.

Op het platteland werden huizen de afgelopen jaren niet of maar weinig duurder. Rekening houdend met de gedaalde rente en de inflatie werden woningen er zelfs betaalbaarder. Voor minder dan de helft van de prijs van een eenvoudige benedenwoning in hartje Amsterdam huur je op het platteland een meer dan fraaie, complete vrijstaande woning.

Lees ook: Zoveel huis krijg je voor 2,5 ton in steden waar de prijzen het meest en het minst zijn gestegen

Het sterk toenemende prijsverschil tussen Amsterdam en de rest van Nederland de voorbije jaren is opvallend.

Natuurlijk biedt een stad als Amsterdam verschillende voordelen ten opzichte van het platteland maar met de beschikbaarheid van snel internet en de kansen die locatieonafhankelijk (online) ondernemerschap biedt, is er voor een groeiende groep mensen steeds minder noodzaak om een peperdure woning in de hoofdstad te kopen. Of om aldaar tegen de hoofdprijs te huren.

Combineer de fors lagere woonlasten, het vrijwel overal beschikbaar zijn van snel internet en de mogelijkheden van locatieonafhankelijk ondernemerschap en de conclusie ligt voor de hand: wonen op het platteland is misschien zo gek nog niet...

Hendrik Oude Nijhuis woont in Twente en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.