De meeste bedrijven waar personeel zowel thuis als op locatie werkt verwachten deze mengvorm te blijven gebruiken. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel (KVK), het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en ondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Ondernemers van grote bedrijven verwachten dit vaker dan het midden- en kleinbedrijf (mkb). Bijna een derde van de ondervraagde ondernemers (zo’n 28 procent) zegt dat hybride werken juist geen optie is vanwege het werk zelf.

Dat geldt in meerdere mate voor het mkb (5 tot 250 werknemers) dan voor het grootbedrijf (250 of meer werknemers), ruim 30 procent tegenover 12 procent.

Hybride werken in horeca geen optie

De mate waarin hybride wordt gewerkt verschilt sterk per bedrijfstak. In de horeca geven ondernemers het vaakst aan dat hybride werken geen optie is. Bij informatie en communicatie zien ondernemers hybride werken het vaakst als blijvend.

Ook binnen de verhuur en handel van onroerend goed en de specialistische zakelijke dienstverlening, waar onder andere reclamebureaus en administratiekantoren onder vallen, zien veel ondernemers hybride werken als blijvend.

Ondernemers zien voor volgend jaar verstoringen bij leveranciers, ander gedrag van klanten en mogelijke nieuw lockdownmaatregelen als grootste invloeden van de coronapandemie op hun bedrijf.

LEES OOK: 2 dagen thuiswerken wordt de norm, zeggen werkgevers. Maar ze willen het recht op thuiswerken niet in de wet vastleggen