Mensen die op zoek zijn naar een woning kijken vaker naar plekken buiten de grote steden. Daardoor zijn de huurprijzen in de vrije sector in middelgrote steden opnieuw flink gestegen, meldt woningplatform Pararius.

“Wanneer de prijzen in een grote stad een prijsplafond bereiken en mensen niet meer bereid zijn meer te betalen, is dit een logisch gevolg”, aldus Pararius-directeur Jasper de Groot.

De verhuurbemiddelaar signaleerde begin dit jaar ook al dat middelgrote steden aan populariteit hebben gewonnen bij woningzoekenden. In randgemeenten rond de grote steden liggen de huurprijzen lager en is de kans op het vinden van een woning groter.

Maar door de grote vraag gaan de huurprijzen voor vrijesectorwoningen wel rap omhoog. Zo zijn de prijzen in Hoofddorp met ruim 17 procent gestegen in het afgelopen kwartaal ten opzichte van een jaar geleden, blijkt uit cijfers van Pararius. Voor een huurwoning van 75 vierkante meter zijn nieuwe huurders gemiddeld 1.320 euro per maand kwijt.

Dat is nog altijd goedkoper dan in Haarlem (1.463 euro per maand) en Amsterdam (1.760 euro per maand), maar in die steden stijgen de huurprijzen wel minder snel, met respectievelijk 3,5 en 2,8 procent.

“Hoofddorp wint aan populariteit bij expats”, stelt Pieter Jan de Baat van Househunting Woonbemiddeling. “Veel multinationals hebben zich gevestigd rond het NS station en Schiphol Zuid en de stad beschikt inmiddels over goed winkelaanbod, goede voorzieningen, horeca en twee internationale (lagere) scholen.”

Hetzelfde effect ziet Pararius rond Den Haag en Rotterdam. Zo is de vierkantemeterprijs in Delft het afgelopen kwartaal met ruim 10 procent gestegen.

“De huurprijzen in Delft stijgen harder dan in Den Haag en Rotterdam. Deze prijsstijging is het gevolg van de drukke expatmarkt in Delft en de afname van het aantal sociale huurwoningen, waardoor ook de lokale huurder is aangewezen op de vrije sector”, aldus Caroline Steijger van Björnd Makelaardij.

Ook in Zoetermeer (11,2 procent) en Leiden (6 procent) betaalden nieuwe huurders het afgelopen kwartaal flink meer.

Landelijk gezien valt de stijging volgens Pararius mee. De prijzen voor huurwoningen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal met 3,6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee blijven de prijsstijgingen in de huursector achter bij die op de koopwoningmarkt.

Lees meer: