Koopwoningen zijn in oktober opnieuw duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Het is inmiddels de vijfde maand op rij dat de huizenprijzen weer in de lift zitten, na de dip afgelopen voorjaar.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen met gemiddeld 0,7 procent in oktober vergeleken met de maand september.

Bron: CBS
Bron: CBS

Ten opzichte van een jaar geleden zijn de verkoopprijzen nog wel wat lager, maar de daling van 2,3 procent is minder sterk dan in voorgaande maanden.

Een koopwoning verwisselde voor gemiddeld 424.521 euro van eigenaar. Dat is ruim 23.000 euro meer dan in april en vergelijkbaar met het niveau van januari dit jaar. Ten opzichte van de dip in juni 2023 zijn koopwoningen nu gemiddeld 92 procent duurder.

Meer woningen verkocht in oktober

Woningverkopers vonden vaker een koper. Het Kadaster maakt bekend dat vorige maand 15.705 woningen werden verkocht, 6 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar ligt het aantal woningverkopen nog wel 6 procent lager dan in dezelfde periode van 2022.

Halverwege vorig jaar begonnen de huizenprijzen te dalen, na jaren waarin huizen in hoog tempo duurder werden. Dat had voor een groot deel te maken met de ontwikkeling van de rentes. Jarenlang daalden de leenkosten, dus ook voor hypotheken, waardoor woningzoekers meer konden betalen voor een woning. Maar om de hoge inflatie tegen te gaan, begonnen centrale banken vorig jaar de rentes te verhogen, waardoor ook hypotheken snel duurder werden.

Eind oktober signaleerde de Hypotheekshop dat de woningmarkt die schok van stijgende rentes te boven is gekomen.

Inmiddels gaan de hypotheekrentes weer wat omlaag.

LEES OOK: De hypotheekrentes dalen: dit zijn de hoogste en laagste rentes (en dit scheelt het in de maandlasten)