De gemiddelde hypotheekrente is duidelijk in een dalende trend beland nu geldverstrekkers voor de tweede week op rij hun hypotheekrentes hebben verlaagd. Ongeveer drie op de vijf geldverstrekkers lieten hun rentes zakken.

De gemiddelde vaste hypotheekrente is daarmee ongeveer 0,1 procentpunt gedaald in de afgelopen twee weken, meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week. De dalende trend werd in oktober ingezet, maar leek begin november om te slaan nadat rentes op de financiële markten fors stegen.

Inmiddels dalen de marktrentes weer en konden de hypotheekrentes licht naar beneden worden bijgesteld, aldus Van Bruggen. De Nederlandse 10-jaarsstaatsrente geldt als een belangrijk anker voor de hypotheekmarkt, omdat die een indicatie geeft over de kosten die geldverstrekkers zelf maken als ze geld lenen. De hypotheekrentes volgen doorgaans losjes het patroon van de marktrentes.

Dit is te zien in de onderstaande grafiek van Van Bruggen Adviegroep. De grafiek toont de ontwikkeling van de 10-jaarsstaatsrente en de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie vanaf januari 2022.

Bron: Van Bruggen Adviesgroep
Bron: Van Bruggen Adviesgroep

Te zien is dat de hypotheekrente (blauwe lijn) licht de trend van de kapitaalmarktrente (oranje lijn) volgt. En dat beide momenteel een dalende trend vertonen.

De marktrentes dalen omdat beleggers hopen dat centrale banken geen renteverhogingen meer doorvoeren om de inflatie te remmen. In de Verenigde Staten kwam de inflatie met 3,2 procent lager uit dan de 3,7 procent in september. Dit ging gepaard met een economische groei van 4,9 procent op jaarbasis in het derde kwartaal.

In de eurozone kwam de economische groei uit op een schamele 0,1 procent, meldt Van Bruggen. Maar de inflatie daalde fors van 4,3 procent in september naar 2,9 procent in oktober, zo maakte Eurostat vorige week bekend. Met deze cijfers zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rentes waarschijnlijk voorlopig niet verhogen.

Gemiddelde, hoogste en laagste hypotheekrente

Met de laatste hypotheekrenteverlagingen komt de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast uit op 4,39 procent met Nationale Hypotheek Garantie. De rente 10 jaar vast zonder NHG voor hypotheken van 100 procent van de marktwaarde komt uit op 4,82 procent, blijkt uit de gegevens van Van Bruggen.

Uiteraard gaat het om gemiddelden en kun je goedkoper of duurder uit zijn als je een hypotheek afsluit. Business Insider ging bij Actuele Rentestanden na wat momenteel de hoogste en de laagste hypotheekrentes in de markt zijn voor de populairste hypotheek: de annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.

Hypotheekrente 10 jaar vast met NHG per 20 november 2023:

  • Laagste: 4,17%
  • Hoogste: 5,04%

Hypotheekrente 10 jaar vast 100% marktwaarde (zonder NHG) per 20 november 2023:

  • Laagste: 4,64%
  • Hoogste: 5,48%

Te zien is dat de hypotheekrente 10 jaar vast met NHG in de markt 0,22 procentpunt hoger of lager dan het gemiddelde van 4,39 procent kan uitkomen.

Bij de hypotheekrente 10 jaar vast zonder NHG voor annuïteitenhypotheken die 100 procent van de marktwaarde bedragen, ligt de hoogste rente 0,66 procentpunt onder de gemiddelde rente van 4,82 procent. De laagste rente duikt er 0,18 procentpunt onder.

Tussen de hoogste en laagste rente is er een verschil van 0,87 procentpunt bij de hypotheekrente met NHG en 0,84 procentpunt bij de hypotheekrente zonder NHG. Dat kan behoorlijk schelen in de maandlasten, toont de calculator van Berekenhet.nl.

Bij de netto maandlasten (dus met hypotheekrenteaftrek) is er een verschil van zo'n 80 euro per maand in het eerste jaar tussen de hoogste en laagste rente. Bij de bruto maandlasten gaat het om meer dan 200 euro per maand.

Bedenk dat bij het afsluiten van een hypotheek niet alleen de rente en maandlasten van belang zijn. Op termijn kunnen voorwaarden een grote rol spelen, bijvoorbeeld als je gaat verhuizen of extra wilt aflossen. Vergelijk naast de rente ook de voorwaarden om te zien of de hypotheek bij jouw situatie nu en in de toekomst past.

Lees ook: Deze 5 dingen bepalen hoe hoog je maximale hypotheek wordt in 2024 met een inkomen tussen de €35.000 en €70.000