Vanaf april 2021 moet voor starters die een woning kopen van meer dan 4 ton een overdrachtsbelasting van 2 procent gaan gelden.

Onder de 4 ton zouden starters tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen.

Dit kabinetsplan verstoort de prijzen op de woningmarkt, volgens de Vereniging Eigen Huis.

Starters op de woningmarkt die bij de aankoop van een woning in 2021 willen profiteren van vrijstelling van de overdrachtsbelasting moeten goed opletten. Want het ziet ernaar uit dat starters tot een leeftijd van 35 jaar niet automatisch kunnen rekenen op een overdrachtsbelasting van 0 procent.

In een afgelopen een vrijdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer kondigde minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren aan dat de kwijtschelding van de overdrachtsbelasting, die per 1 januari 2021 moet ingaan, vanaf 1 april volgend jaar weer wordt aangepast. Vanaf dat moment geldt de vrijstelling van de overdrachtsbelasting alleen voor woningen met een waarde van maximaal 400.000 euro. Starters die een huis kopen dat duurder is dan vier ton betalen 2 procent overdrachtsbelasting.

Lees ook: Huis kopen? Aanpassing overdrachtsbelasting zorgt ervoor dat starters beter even wachten – beleggers moeten snel hun slag slaan

Het kabinet heeft deze aanpassing gedaan op aandringen van oppositiepartijen GroenLinks en PvdA. Maar de grens van 400.000 euro gaat marktverstorend werken, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Wel overdrachtsbelasting voor starter voor huis boven de 400.000 euro

De marktverstoring treedt volgens VEH op bij huizen die net wat meer waard zijn dan 400.000 euro, wat vooral in grote steden al snel het geval is. "Kopers betalen voor een huis van 410.000 euro dan 8.200 euro belasting. Wanneer ze 399.999 euro betalen voor een huis hoeven ze geen belasting te betalen. Dat zet de huizenprijzen in die prijscategorie onder druk", aldus de organisatie van huizenbezitters.

De overdrachtsbelasting kan niet worden meegefinancierd bij de koop van een huis.

"Het is beter om alleen het bedrag boven de 400.000 euro te belasten", zegt directeur belangenbehartiging Karsten Klein van VEH. "Kopers onder de 35 jaar die een huis kopen van bijvoorbeeld 410.000 euro betalen dan alleen 2 procent overdrachtsbelasting over 10.000 euro", legt hij uit.

Schrappen van de overdrachtsbelasting voor kopers onder de 35 jaar

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan de overdrachtsbelasting voor huizenkopers onder de 35 jaar te schrappen. Bij de aankoop van een woning van 300.000 euro zou dat 6.000 euro schelen.

De maatregel werd door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) al complex genoemd en over de neveneffecten is veel discussie. Zo kan de maatregel mogelijk een prijsopdrijvend effect hebben.

Jonge kopers die tussen 1 januari 2021 en 1 april 2021 een huis kopen van 400.000 euro of meer, hoeven de overdrachtsbelasting niet te betalen. Zo wil het kabinet starters tegemoet komen die al plannen hadden om een woning te kopen.

De Eerste Kamer moet zich nog buigen over de woonbegroting van Ollongren. De Tweede Kamer deed dat afgelopen week, maar moet er nog over stemmen.


[activecampaign form=24]


LEES OOK: Verhuizen en hypotheek oversluiten: zoveel meer huis kun je krijgen met lagere hypotheekrente