Premium content ophalen

De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal 2021 doorgestegen naar 419.000 euro.

Maar per regio varieert de gemiddelde huizenprijs flink: van 254.000 euro tot 618.000 euro.

Business Insider zocht uit of de gemiddelde huizenprijs per regio matcht met de maximale hypotheek die je kunt afsluiten als je alleen of samen  twee keer modaal verdient.

Het is de afgelopen maanden weer een stuk lastiger geworden om toe te slaan op de overkokende huizenmarkt. Door het krappe aanbod valt er extreem weinig te kiezen en huizenkopers hebben hun budget weer omhoog moeten schroeven door de gestegen huizenprijzen.

De keuze is voor kopers zeer beperkt momenteel, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Tegelijk wordt in het hele land boven de vraagprijs geboden, gemiddeld in ongeveer 4 op de 5 gevallen. De gemiddelde transactieprijs liep in het derde kwartaal van dit jaar op met 19 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, waarmee de gemiddelde koopsom uit kwam op 419.000 euro.

Maar het gemiddelde zegt niet alles. Regionaal zijn er verschillen. De gemiddelde huizenprijzen die de NVM bijhoudt in de 40 zogenoemde COROP-regio’s variëren van 254.000 euro in Oost-Groningen tot 618.000 euro in Het Gooi en Vechtstreek.

Modaal inkomen valt buiten de boot

Premium content ophalen