• De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal van dit jaar met ruim 19 procent gestegen.
  • Makelaarsclub NVM signaleert dat er sprake is van extreme krapte in het aanbod.
  • Huiseigenaren kunnen weliswaar de hoofdprijs krijgen bij verkoop van hun oude woning, maar zitten vervolgens met het probleem dat een nieuwe woning bemachtigen extreem lastig is.

De Nederlandse huizenmarkt blijft zich kenmerken door extreme krapte. Dat lage aanbod gaat gepaard met buitengewone prijsstijgingen. In het derde kwartaal van dit jaar steeg de gemiddelde huizenprijs op jaarbasis met liefst 19,2 procent.

De gemiddelde prijsstijging op jaarbasis lag in het tweede kwartaal nog wel iets hoger met een plus van 21,1 procent. Dat blijkt uit donderdag gepresenteerde cijfers van makelaarsclub NVM.

De gemiddelde transactieprijs lag in het derde kwartaal van dit jaar op 419.000 euro. In het tweede kwartaal van dit jaar lag de gemiddelde verkoopprijs op 410.000 euro.

Lees ook: Huizen worden in 2021 en 2022 in totaal liefst 28% duurder, denkt Rabobank – dat is geen goed nieuws

In een reactie op de cijfers geeft NVM-voorzitter Onno Hoes aan dat de sterke prijsstijgingen prettig lijken voor verkopers, maar dat dit huiseigenaren er ook van weerhoudt om hun woning te koop te zetten, uit vrees dat ze zelf niet makkelijk een nieuwe woning kunnen vinden.

"Daarmee stokt de doorstroming niet alleen binnen de koopmarkt, maar ook tussen huur en koop", aldus Hoes. "De bereikbaarheid van de woningmarkt wordt zo voor grotere groepen steeds lastiger."

De NVM signaleert dat vooral de verkoopprijzen van tussenwoningen sterk zijn gestegen. Voor een tussenwoning tel je gemiddeld 366.000 euro neer.

Extreme krapte in het aanbod van huizen

Het aanbod van te koop staande woningen wordt steeds krapper, aldus de NVM. In het derde kwartaal van 2021 lag het aanbod van te koop staande woningen liefst 44 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Eind september stonden er iets meer dan 16.500 woningen te koop, tegen ruim 29.500 in dezelfde maand een jaar eerder. Niet eerder sinds 1995 stonden er zo weinig woningen te koop.

Er werden in het derde kwartaal van dit jaar 32.351 woningen verkocht. Dat is bijna 29 procent minder dan een jaar eerder. Dit heeft uiteraard direct te maken met aanbod van te koop staande woningen.

De gemiddelde verkooptijd van woningen bedraagt inmiddels 23 dagen. Bijna 80 procent van de te koop staande woningen werd in het afgelopen kwartaal verkocht boven de vraagprijs.

Gemiddeld werd er in het afgelopen kwartaal 8,7 procent meer betaald voor een huis ten opzichte van de vraagprijs.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het derde kwartaal - stijging 11% geldt als laag