• De Nederlandse huizenmarkt blijft een zwaar overspannen indruk maken, maar er zijn zoals altijd grote regionale verschillen.
  • Op jaarbasis loopt de gemiddelde stijging per regio in het derde kwartaal uiteen van 11 procent tot liefst 27 procent.
  • De grote uitschieters zijn vooral buiten de Randstad te vinden in regio’s zoals Zuidoost-Friesland en de Achterhoek.

De gekte op de Nederlandse huizenmarkt duurt voort, met een gemiddelde prijsstijging van ruim 19 procent voor de huizenprijs in het derde kwartaal van dit jaar vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt donderdag uit de cijfers die door makelaarsclub NVM zijn gepresenteerd.

Maar op de huizenmarkt zegt een gemiddelde niet zo heel veel. Het adagium is immers: locatie, locatie, locatie. Om een idee te krijgen van regionale verschillen geven we hieronder de ontwikkeling van de huizenprijs in 40 zogenoemde COROP-regio’s, op basis van gegevens van de NVM.

Lees ook: Een gemiddeld huis kost nu 4 ton in Nederland – dit koop je daarvoor in de 25 grootste gemeenten

We beginnen met de ontwikkeling op jaarbasis. Dat wil zeggen: het verschil tussen de gemiddelde transactieprijs per regio in het derde kwartaal van dit jaar vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

De interactieve kaart hieronder laat zien dat heel Nederland diepgroen kleurt. Als je op een regio klikt, zie je de prijsontwikkeling van de desbetreffende regio.

De prijsstijgingen lopen uiteen van 11 procent tot 27 procent, waarbij 11 procent dus als 'laag' geldt. Dit geeft meteen aan hoe extreem de situatie is op de Nederlandse huizenmarkt. De uitschieters liggen overigens pal naast elkaar in Friesland, met een plus van 11 procent voor Zuidwest-Friesland en plus 26,6 procent voor Zuidoost-Friesland.

De stedelijke gebieden in de Randstad doen het 'gemiddeld'. Dat betekent in dit geval plussen van rond de 20 procent. Dat geldt bijvoorbeeld voor Utrecht (plus 20 procent) en de Rotterdamse regio Groot-Rijnmond (plus 20,7 procent). Groot-Amsterdam (plus 16,2 procent) zit iets lager en de agglomeratie 's-Gravenhage iets hoger (plus 22,3 procent).

Op kwartaalbasis staan niet alle regio's in de plus met de huizenprijs

Kijk je naar de ontwikkeling van kwartaal op kwartaal, dan ziet het plaatje er enigszins anders uit. Met dikke plussen, maar ook een enkele min.

Ook hier grote verschillen uiteenlopend van minus 2,3 procent in Zuidwest-Friesland tot plus 16,7 procent in Zeeuws-Vlaanderen. Daartussen zit nog veel variatie.

Zuidoost-Friesland is opnieuw een uitschieter met een plus van 10,7 procent van kwartaal op kwartaal. In de Randstad gaat het er rustiger aan toe met een plus van 2,1 procent voor Groot-Amsterdam, plussen van 2,3 procent voor Utrecht en de Rotterdamse regio Groot-Rijnmond en een plus van 3,2 procent voor de agglomeratie 's-Gravenhage.

LEES OOK: Met bouwen, bouwen, bouwen wordt misschien het woningtekort opgelost, maar het is niet vanzelfsprekend dat huizen daarmee ook ‘betaalbaar’worden