Een nieuw piekje voor de huizenprijs in november dit jaar: een plus van zes procent vergeleken met dezelfde maand in 2015.

De stijging van de gemiddelde huizenprijs, die Het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag rapporteerden voor november dit jaar, is even hoog als de stijging van afgelopen augustus, de sterkste in veertien jaar.

huizenprijs-grafiek

Twee gebeurtenissen gaven de huizenmarkt in november wat extra vaart: na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten liepen kapitaalmarktrentes op, en daardoor stegen ook hypotheekrentes; en in november werd ook bekend dat de leennormen voor maximale hypotheken in 2017 worden aangescherpt.

Hypotheekrente hoger

Gedurende het grootste deel van 2016 zijn hypotheekrentes juist gedaald, maar het gevoel dat de bodem wellicht is bereikt, geeft huizenkopers mogelijk de indruk dat ze er snel bij moeten zijn.

De tweede factor,  de aanscherping van hypotheekregels in 2017 voor wie maximaal wil lenen. Het gaat hier onder meer om de verhouding tussen het inkomen en de maximale hypotheek, die jaarlijks volgens normen van budgetinsituut Nibud wordt bepaald. Juist bij relatief lage rentes kunnen de bedragen die maximaal geleend mogen worden in 2017 lager uitvallen, om het risico van overfinanciering en stijgende rentes in de toekomst op te vangen.

Nederlandse huizenprijzen laten al een paar jaar weer een stijgende lijn zien. Vergeleken met het dieptepunt van de woningmarkt in juni 2013 zijn huizen gemiddeld ruim dertien procent duurder geworden.

huizenprijs-lange-termijn

De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen bevindt zich inmiddels weer op het niveau van september 2005. Dat is wel nog altijd dik elf procent onder het piekniveau van augustus 2008.

Maandag werd al gemeld dat het aantal verkochte woningen in Nederland in november met ruim een kwart is gestegen vergeleken met een jaar eerder. In totaal wisselden er 18.255 huizen van eigenaar, 25,5 procent meer dan in november 2015.