In 2017 worden de leennormen voor nieuwe hypotheken aangescherpt. Voor huiseigenaren die nog willen profiteren van de iets soepelere regels van dit jaar, is het zaak de hypotheekaanvraag nog in december rond te krijgen.

Maar vlak voor het eind van het jaar worden spelregels gewijzigd, zo stelt het AD maandag op basis van bronnen bij banken en verzekeraars. Het gaat hierbij om de vraag op welk moment in de aanvraagprocedure de hypotheeknormen vast liggen.

Akkoord bank bij nieuwe hypotheek

Volgens het AD kondigt het kabinet deze week aan dat de Autoriteit Financiële Markten een belangrijke regel wijzigt: niet het moment van aanvragen van de hypotheek bepaalt welke normen gelden, maar het moment dat de bank akkoord gaat.

Als banken door de drukte rond hypotheekaanvragen dus pas na 31 december dit jaar akkoord geven, zouden de hypotheeknormen van 2017 gelden.

Niet alleen mogen huizenkopers in 2017 nog maar maximaal 101 procent van de woningwaarde lenen. Ook wordt de inkomenstoets voor nieuwe hypotheken zo gewijzigd, dat huiseigenaren bij zeer lage rentes soms minder mogen lenen.

Zie dit artikel met meer details over de wijziging van de hypotheeknormen in 2017.

Toezichthouder AFM zou wel een overgangsregeling willen instellen. Wanneer banken vóór 1 februari 2017 lopende hypotheekaanvragen goedkeuren, geldt nog het oude regime van 2016.