In november werden huiseigenaren wakker geschud: na een continue daling van hypotheekrentes in de eerste tien maanden van dit jaar, stegen hypotheekrentes plots.

Na overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november stegen de rentes van Amerikaanse en Europese staatsleningen – beleggers vermoeden dat Trump met investeringsprogramma’s in onder meer infrastructuur de inflatie gaat aanjagen.

Eén en ander had ook zijn weerslag op hypotheekrentes, die gevoelig zijn voor rente-ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. In de tweede helft van november stegen hypotheekrentes met een lange rentevaste periode in Nederland, maar begin december kwam de markt weer tot rust.

Financieel intermediair Van Bruggen Adviesroep signaleert echter dat er een nieuwe ronde van renteverhogingen op til is. Afgelopen week verhoogden grootbanken Rabobank, ING Bank en SNS de rentes voor langere rentevaste perioden. Munt Hypotheken, NIBC, Hypotrust, bijBouwe, Woonfonds Hypotheken, Centraal Beheer en MoneYuu deden hetzelfde.

“De kans is redelijke groot dat er deze week meer geldverstrekkers gaan volgen”, aldus Van Bruggen.

Gemiddeld ligt de hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG-garantie op 1,83 procent en voor hypotheken zonder NHG-garantie is dat 2,5 procent.

hypotheekrente

 

In november liep het aantal hypotheekaanvragen sterk op, zo signaleerde databureau HDN begin deze maand. HDN noteerde in november liefst 46.500 hypotheekaanvragen, een plus van 47,5 procent ten opzicht van de maand ervoor.

LEES OOK Extra druk op hypotheekaanvragen oor strengere leennorm in 2017