Koopwoningen waren in december 8,3 procent duurder dan een jaar eerder, meldden het CBS en het Kadaster.

In heel 2020 stegen de woningprijzen met bijna 8 procent naar recordniveau sinds de start van de meting in 1995.

De woningprijzen stegen vorig jaar het hardst in de provincies Groningen en Flevoland.

Bestaande koopwoningen waren in december 8,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In heel 2020 stegen de woningprijzen met bijna 8 procent.

De prijzen stegen daarmee door naar het hoogste niveau sinds de start van de meting in 1995, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat het aantal transacties toenam.

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend.

De gemiddelde woningprijs nu ligt volgens het statistiekbureau in doorsnee zo’n 54 procent hoger dan tijdens het dieptepunt 7,5 jaar geleden.

Veel meer transacties in december

Er werden vorige maand 26.208 transacties met bestaande woningen geregistreerd, ruim 16 procent meer dan een jaar terug. De stijging heeft vermoedelijk ook te maken met de wijziging van de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021.

Sinds dit jaar geldt een tarief van 8 procent voor de overdrachtsbelasting voor huizen die als tweede woning of belegging worden gekocht. Dat was in 2020 nog 2 procent. Voor een deel van de kopers was het dus aantrekkelijk om in de laatste maanden van 2020 toe te slaan.

In heel 2020 ging het volgens het CBS en het Kadaster om 235.511 woningen die van eigenaar wisselden. Dat betekende een stijging van bijna 8 procent in vergelijking met 2019.

De cijfers van het CBS en het Kadaster volgen kort op die van makelaarsvereniging NVM. Volgens de NVM stegen de prijzen van koopwoningen in het slotkwartaal van vorig jaar op jaarbasis met 11,6 procent. In de meetperiode verwisselden 41.184 huizen van eigenaar, 2,3 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens het CBS kunnen de cijfers verschillen omdat die van de makelaarsvereniging zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van louter door NVM-makelaars verkochte woningen, terwijl het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland.

Daarbij wordt door het CBS gebruikgemaakt van de koopakten die bij de notaris zijn getekend en bij het Kadaster worden geregistreerd. Dat is doorgaans het slotstuk van een transactie bij de overdracht. De NVM registreert transactieprijzen op het moment dat het koopcontract wordt getekend. Daarmee lopen de prijzen die de NVM registreert een paar weken voor op die van het Kadaster.

Huizenprijzen stegen het hardst in 2020 in Groningen

Koopwoningen waren vorig jaar in alle provincies duurder dan een jaar daarvoor. De prijsstijgingen varieerden van 6,5 procent in Noord-Holland tot 10,4 procent in Groningen.

De prijsstijging in Flevoland was met 9,5 procent de op een na grootste van de provincies.

De provincies waar de huizenprijs het hardst steeg liggen dus vooral in het oosten en zuidwesten van Nederland:

Bron: CBS
Bron: CBS
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/03/prijzen-bestaande-koopwoningen-stijgen-in-2020-door-naar-recordniveau

Van de vier grootste steden van Nederland had Utrecht in 2020 de grootste prijsstijging: 9,4 procent, meldde het CBS. In Amsterdam was de prijsstijging met 4,7 procent het kleinst.

Lees meer over de huizenmarkt: