• Huizenprijzen in Nederland zijn in het slotkwartaal van 2020 ongekend hard gestegen, maar er blijven grote regionale verschillen.
  • Op jaarbasis is de gemiddelde stijging van de huizenprijs het kleinst in Amsterdam. Regio’s buiten de Randstad kennen de sterkste prijsstijgingen.
  • Business Insider geeft een overzicht van de ontwikkeling van de huizenprijs bij jou in de buurt.

De Nederlandse huizenmarkt bleef in het slotkwartaal van 2020 op volle toeren draaien en maakte een oververhitte indruk. Huizenprijzen stegen gemiddeld met maar liefst 11,6 procent in het vierde kwartaal vergeleken met het laatste kwartaal van 2019, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarsclub NVM.

De Nederlandse huizenmarkt heeft te maken met een relatief krap aanbod, extreem lage hypotheekrentes en grootschalige overheidssteun in de coronacrisis die gezorgd heeft voor een relatief lage werkloosheid.

In het vierde kwartaal van 2020 kwam daarbij dat het voor particuliere beleggers extra aantrekkelijk was om woningen voor de verhuur te kopen. Per 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting voor de koop van huizen als belegging verhoogd naar 8 procent, terwijl dit in het slotkwartaal van 2020 nog 2 procent was.

Intussen blijft op de huizenmarkt het adagium gelden dat locatie een sleutelfactor is, als je kijkt naar prijsverschillen tussen woningen.

Op basis van de prijsontwikkeling in 76 regio's die makelaarsclub NVM onderscheidt, schetst Business Insider de ontwikkeling van de huizenprijs bij jou in de buurt.

Huizenprijs per regio: Amsterdam blijft achter, buiten de Randstad gaat het hard

We beginnen met de ontwikkeling van huizenprijzen in het vierde kwartaal van 2020 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Die is te zien in op de onderstaande kaart. Door op een regio te klikken, zie je de plaatselijke prijsontwikkeling.

Heel Nederland kleurt groen bij de ontwikkeling van de huizenprijs op jaarbasis. Ofwel: in alle regio's zijn de prijzen gestegen.

Opvallend is dat Amsterdam de kleinste stijging kende, met een plus van 3,4 procent. Bij de grote steden is de stijging in Rotterdam het grootst, met een plus van 14,5 procent.

De gemiddelde toename van de huizenprijs in Utrecht lag op 12,3 procent en in Den Haag was dat 11,9 procent.

Forse groeipercentages dus voor de grote steden in de Randstad, met uitzondering van Amsterdam. Maar de grootste prijsstijgingen zien we in regio's buiten de Randstad.

Hardenberg gaat aan kop met een gemiddelde prijsstijging van 21,7 procent, gevolgd door Zutphen (plus 20,5 procent) en de Noord-Hollandse regio West-Friesland (plus 18,9 procent).

Dan de ontwikkeling van kwartaal op kwartaal. Onderstaande kaart geeft een overzicht van regionale prijsontwikkelingen in het vierde kwartaal van 2020 vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Hier is te zien dat de kaart van Nederland overwegend groen kleurt, maar er zijn enkele rode plekken.

Zo zijn huizenprijzen op kwartaalbasis gedaald in de Zuidwest-Friesland (minus 5,6 procent), de Zaanstreek (minus 4,5 procent) en de regio Almelo-Tubbergen (minus 4,3 procent).

Bij de grote steden scoort Amsterdam een bescheiden plus van 1,8 procent. Rotterdam zit op kwartaalbasis juist in de top 5 van sterkste stijgers met plus van 7,3 procent.

De top 3 van sterkste stijgers op kwartaalbasis bestaat uit Den Helder-Texel (plus 12,8 procent), Zutphen (plus 7,8 procent), en de Noord-Hollandse regio West-Friesland (plus 7,5 procent).

Lees meer over de huizenmarkt: