• Huizenprijzen zijn in Nederland in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld met ruim 8 procent gedaald, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
  • Dat is de sterkste daling op jaarbasis in tien jaar.
  • Kopers op de woningmarkt hebben iets meer keuze, maar van een evenwichtige huizenmarkt is nog geen sprake, volgens makelaarsvereniging NVM.
  • Lees ook: Is dit een gunstig moment om een huis te kopen? 4 dingen om op te letten

Huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar zeer fors gedaald, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Voor het eerst in tien jaar is de gemiddelde huizenprijs op jaarbasis met 8,2 procent afgenomen, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Deze daling is nog wat sterker dan die van het slotkwartaal van 2022, toen huizenprijzen op jaarbasis gemiddeld 6,4 procent zakten.

De gemiddelde transactieprijs kwam in het eerste kwartaal van 2023 uit op 394.000 euro. In het vierde kwartaal van afgelopen jaar lag de gemiddelde transactieprijs op 407.000 euro.

NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal van 2023 bijna 28.500 woningen. Dat is 13 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2022.

Kijk je op kwartaalbasis, dan lag de gemiddelde transactieprijs in het eerste kwartaal van 2023 3,6 procent lager vergeleken met het vierde kwartaal van 2022. Deze daling is iets minder sterk dan in de voorgaande kwartalen. In het slotkwartaal van afgelopen jaar zakte de gemiddelde huizenprijs op kwartaalbasis met 3,7 procent.

Voorzitter Lana Gerssen van de NVM-vakgroep Wonen geeft in een verklaring aan dat de huizenmarkt er voor woningkopers wat zonniger uitziet. Ze spreekt van een "normale correctie" op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. "Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20 procent per jaar niet houdbaar zou zijn."

Volgens Gerssen is te zien dat het woningaanbod verder verruimt, maar van een gezond evenwicht tussen aanbod en vraag is nog zeker geen sprake. "Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Daar staat alleen een gestegen hypotheekrente tegenover die doorwerkt in een wat hogere netto maandlast."

Het blijft voor een grote groep starters lastig om een koopwoning te bemachtigen. Bovendien loopt het aanbod van nieuwbouwwoningen behoorlijk achter. "Die aantallen zijn dramatisch laag, terwijl we ze keihard nodig hebben. Want zonder beweging en doorstroming gaat de woningmarkt op slot en dat is funest voor kopers en verkopers", aldus Gerssen.

Op jaarbasis forse stijging van te koop staande woningen

Aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 stonden ruim 31.000 woningen te koop. Dat is 9 procent minder vergeleken met het vierde kwartaal van 2022.

Ten opzichte van een jaar geleden is het aanbod van te koop staande woningen echter bijna verdubbeld, want in het eerste kwartaal van afgelopen jaar stonden er ongeveer 16.500 woningen te koop.

De afgelopen jaren werd er volgens de NVM gemiddeld meer betaald dan de vraagprijs, maar in het eerste kwartaal 2023 werd gemiddeld 1,3 procent minder dan de vraagprijs neergeteld voor een koopwoning. In het slotkwartaal van 2022 was dit nog een klein plusje van 0,1 procent.

In het eerste kwartaal 2023 werden woningen gemiddeld na 42 dagen verkocht, dat was 12 dagen langer dan in het vierde kwartaal 2022.

Het aanbod op de Nederlandse koopwoningmarkt is met een krapte-indicator van 3,3 in het eerste kwartaal van 2023 weer iets ruimer geworden. In het vierde kwartaal 2022 was de krapte-indicator 3,2.

De krapte-indicator geeft het aantal keuzemogelijkheden voor kopers weer. Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze moet de krapte-indicator boven 5 liggen.

LEES OOK: De duurste miljoenenhuizen van Amsterdam: zoveel vierkante meter kreeg je in 2002 en dit krijg je 20 jaar later