• Voor het eerst in jaren is er in Nederland sprake van een daling van huizenprijzen op jaarbasis.
  • In het slotkwartaal van 2022 zakten huizenprijzen gemiddeld met 6,4 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.
  • Ook is er sprake van een toename van het aantal woningen dat te koop staat.
  • Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het vierde kwartaal van 2022

De afkoeling op de Nederlandse huizenmarkt is een feit. Uit donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarsclub NVM blijkt dat huizenprijzen in het vierde kwartaal van 2022 gemiddeld genomen met 6,4 procent zijn gedaald, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Op kwartaalbasis is de daling van huizenprijzen iets minder groot: een min van 3,7 procent in het vierde kwartaal van afgelopen jaar, vergeleken met het derde kwartaal. Die daling is iets minder heftig dan in het derde kwartaal van 2022, toen prijzen met 5,4 procent zakten op kwartaalbasis.

De gemiddelde transactieprijs lag in het vierde kwartaal van 2022 op 407 duizend euro en dat is 20.000 euro lager dan in het derde kwartaal.

De belangrijkste redenen voor de dalende huizenprijzen is de stijging van hypotheekrentes in combinatie met hogere energielasten voor huishoudens. Dit maakt de financiering van koopwoningen duurder.

Aanbod te koop staande woningen stijgt

Wat betreft het aantal transacties is ook sprake van een daling. NVM-makelaars verkochten 32.500 woningen in het slotkwartaal van 2022, een daling van 8 procent vergeleken met een jaar eerder.

Voor kopers op de woningmarkt ontstaat enige lucht, na jaren van extreme krapte op de huizenmarkt. Zo werd er in het vierde kwartaal van afgelopen jaar nog maar bij 45 procent van de transacties boven de vraagprijs geboden. Gemiddeld genomen wordt er veelal rond de vraagprijs geboden.

Het aanbod van koopwoningen neemt ook toe. In het vierde kwartaal kwamen er bij NVM-makelaars bijna 42.000 woningen nieuw in het aanbod. Dat is 14 procent meer dan in het slotkwartaal van 2021. Het gebeurt ook vaker dat huiseigenaren eerst hun oude woning te koop aanbieden, voordat ze zelf een nieuwe woning kopen.

Aan het eind van het vierde kwartaal stonden er 35.000 woningen te koop en dat is 18 procent meer ten opzichte van het derde kwartaal van 2022.

LEES OOK: Woningmarkt Nederland krijgt harde klappen: huizenprijs daalt 8% de komende 2 jaar, verwacht kredietverzekeraar