• Huizenprijzen zijn vooral in het tweede decennium van deze eeuw enorm hard gestegen.
  • Dit betekent ook dat je voor dezelfde prijs steeds minder vierkante meters kunt krijgen.
  • Business Insider laat aan de hand van miljoenenhuizen in Amsterdam zien hoe de koopkracht van 1 miljoen euro in de afgelopen twintig jaar is gedaald.
  • Lees ook: Hoeveel pensioen krijg je straks met het nieuwe pensioenstelsel?

Huizenprijzen zijn de afgelopen twintig jaar per saldo fors gestegen, ondanks tussenliggende perioden van dalingen zoals tijdens de crisis in de jaren van 2009 tot en met 2013.

Dit betekent echter ook een vorm van inflatie: voor dezelfde prijs krijg je momenteel fors minder vierkante meters dan twintig jaar geleden. Dit valt mooi te illustreren aan de hand van miljoenenwoningen in Amsterdam.

Als we eerst even kijken naar de algemene ontwikkeling van de huizenprijs, dan geeft de prijsindex bestaande koopwoningen van het Kadaster een aardig beeld.

Sinds 2002 is de gemiddelde huizenprijs met meer dan 80 procent gestegen. Opvallend hierbij is dat de aanvankelijke stijging van in eerste jaren van deze eeuw teniet is gedaan door de huizencrisis van 2009, waardoor bestaande koopwoningen in 2013 ongeveer even duur waren als in 2003. Daarna is echter een enorme stijging van huizenprijzen ingezet.

In de grafiek hierboven is ook te zien dat de markt sinds medio 2022 enigszins aan het kantelen is, maar per saldo is dit nog een zeer beperkte daling vergeleken met de stijging van huizenprijzen in eerder jaren.

Om meer gevoel te krijgen voor het inflatoire effect van stijgende huizenprijzen kun je naar de verhouding kijken tussen de ontwikkeling van de huizenprijs per vierkante meter én hoeveel huis je in een bepaald jaar voor een vast bedrag kunt kopen.

Hoeveel vierkante meter krijg je voor 1 miljoen euro in Amsterdam?

De gemeente Amsterdam heeft hiervoor een mooie overzichtskaart gemaakt met de ontwikkeling van huizenprijzen per vierkante meter tussen 2002 en 2022. Als je naar het absolute topsegment van miljoenenhuizen in Amsterdam kijkt, geeft dat een aardig beeld.

Hoeveel vierkante meter kreeg je in Amsterdam voor de duurste miljoenenhuizen per 1 miljoen euro in 2002? En wat kreeg je twintig jaar later? We brengen dit hieronder in beeld.


2002: hoogste prijs per m2 >€6.000: 167 m2 per 1 miljoen euro

Foto: Woningwaardekaart Gemeente Amsterdam
Foto: Woningwaardekaart Gemeente Amsterdam

2007: hoogste prijs per m2 >€6.482 : 154 m2 per 1 miljoen euro

Foto: Woningwaardekaart Gemeenten Amsterdam
Foto: Woningwaardekaart Gemeenten Amsterdam

2012: hoogste prijs per m2 >€7.141 : 140 m2 per 1 miljoen euro

Foto: Woningwaardekaart Gemeenten Amsterdam
Foto: Woningwaardekaart Gemeenten Amsterdam

2017: hoogste prijs per m2 >€7.569 : 132 m2 per 1 miljoen euro

Foto: Woningwaardekaart Gemeenten Amsterdam
Foto: Woningwaardekaart Gemeenten Amsterdam

2022: hoogste prijs per m2 >€11.294: 88,5 m2 per 1 miljoen euro

Foto: Woningwaardekaart Gemeenten Amsterdam
Foto: Woningwaardekaart Gemeenten Amsterdam

In het grafische overzicht is te zien dat de hoogste prijzen per vierkante meter in Amsterdam iets boven de 6.000 euro lagen in 2002. Afgelopen jaar was dat gestegen naar liefst 11.294 euro per vierkante meter.

Duidelijk is ook te zien dat de grachtengordel en het gebied rond het Vondelpark steeds minder betaalbaar zijn geworden voor gewone stervelingen. Tegelijk is de koopkracht van een miljoen euro in het centrum van Amsterdam fors afgenomen.

Kreeg je in 2002 in het hoogste segment in Amsterdam nog zo'n 167 vierkante meter per 1 miljoen euro. In 2022 kon je in het topsegment nog maar 88,5 vierkante meter bemachtigen per 1 miljoen euro in het duurste segment. Ofwel: de hoeveelheid oppervlakte die je met 1 miljoen euro kunt kopen is bijna gehalveerd.

LEES OOK: Blik op je Geld: vaste energiecontracten zijn terug en spaarrente stijgt