De periode van ongeremde stijgingen van de huizenprijs in Nederland is voorbij. De gemiddelde huizenprijs laat in Nederland bij de start van dit jaar een minieme daling zien vergeleken met het topniveau van eind 2018.

Uit de donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarsclub NVM blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in het eerste kwartaal van dit jaar met 8,1 procent steeg, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Vergelijk je echter de ontwikkeling van de eerste drie maanden van dit jaar met het slotkwartaal van 2018, dan is sprake van een daling van 0,1 procent.

De gemiddelde huizenprijs lag in het eerste kwartaal van dit jaar op 294 duizend euro.

De periode van ongeremde stijgingen van de huizenprijs in Nederland is voorbij. De gemiddelde huizenprijs laat in Nederland bij de start van dit jaar een minieme daling zien vergeleken met het topniveau van eind 2018.

Deze cijfers sluiten goed aan bij wat economen van onder meer ABN Amro en ING eerder signaleerden. De Nederlandse huizenmarkt is aan het pieken. Waar huizenprijzen in 2018 met gemiddeld 9 procent stegen, rekenen economen van ABN Amro voor dit jaar op een plus van gemiddeld 6 procent en in 2020 op gemiddeld 4 procent hogere prijzen.

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 3,2 procent minder woningen verkochten, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, meldt de NVM.

Volgens de makelaarsvereniging lopen vooral starters met een krapper budget tegen het probleem aan dat de betaalbaarheid van woning sterk is afgenomen.

"De verkoop van woningen in de laagste prijsklasse tot 150.000 euro is sterk gedaald, met 41 procent in vergelijking tot het vorige jaar. In de prijsklassen tussen 300 en 750 duizend euro is het aantal transacties juist toegenomen, met 15 procent", aldus de NVM.

Dat de huizenmarkt afkoelt is onder meer te zien aan het afnemende verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke transactieprijs. In het eerste kwartaal van dit jaar was er geen verschil meer tussen de gemiddelde vraagprijs en de gemiddelde verkoopprijs.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

De woningmarkt blijft wel krap volgens de NVM. Woningen die op de markt komen worden steeds sneller verkocht. De gemiddelde woning stond in het eerste kwartaal 45 dagen te koop en dat was 9 dagen minder dan een jaar eerder. Dit heeft onder meer te maken met de aanhoudende krapte in het aanbod.

Lees meer over de huizenmarkt en hypotheken: