Dat Amsterdam de duurste stad is om in te wonen en dat de Randstad duurder is dan andere regio’s is wel bekend, maar welke provincie is echt het duurst en waar woon je het goedkoopst?

Vastgoedadviseur Altum AI heeft een model ontwikkeld om de Nederlandse woningmarkt doorlopend te indexeren en presenteert een ranglijst op basis van de verkoopprijzen van alle huizen in Nederland tussen 2004 en 2018. Daarbij is de gemiddelde prijs per vierkante meter genomen als maatstaf.

De provincie Noord-Holland blijkt vooral dankzij de torenhoge huizenprijzen in Amsterdam het duurst. In de hoofdstad moet gemiddeld 6.000 euro worden neergeteld voor een vierkante meter en voor heel de provincie Noord-Holland is dat gemiddeld iets meer dan 2.750 euro.

De op een na duurste provincie is Utrecht met een gemiddelde prijs van 2.700 euro per vierkante meter. De stad Utrecht is na Amsterdam ook de duurste stad om in te wonen. Zuid-Holland is als derde Randstad-provincie ook derde op de ranglijst.

De goedkoopste provincies zijn inderdaad in het noorden te vinden. Het door gasbevingen getroffen Groningen is met slechts 1.650 euro per vierkante meter het allergoedkoopst. Al is het ernaast gelegen Friesland met 1.700 euro per vierkante meter maar net iets duurder.

Ook Drenthe behoort tot de goedkoopst provincies, al heeft Limburg zich wel tussen de noordelijke provincies in genesteld.

Wat de grote steden betreft staan Amsterdam en Utrecht dus op de eerste twee plaatsen gevolgd door Den Haag. Breda staat enigszins verrassend op de vierde plaats, voor onder andere Rotterdam en Eindhoven. Dankzij de hoge huizenprijzen in Breda behoort Noord-Brabant ook tot de duurdere provincies.

De provincie Groningen mag dan het goedkoopst zijn, de stad Groningen is wel de zesde stad van Nederland als het gaat om de vierkantemeterprijs.

Lees meer over de huizenmarkt: