De mogelijkheden voor beleggers die hun geld in een woning willen steken, groeien. Buitenlandse banken storten zich op de Nederlandse woningmarkt met huisjesmelkerhypotheken.

Vrijdag ging aanbieder van verhuurhypotheken De Nederlandse van start, meldt het Financieele Dagblad.

De Nederlandse voegt zich bij partijen als Nestr en Casarion die zich ook richten op de zogenoemde buy-to-let-markt, of wel kopen om te verhuren. Daarnaast staat er volgens het FD nog een platform in steigers.

In een persbericht meldt De Nederlandse met “een zeer omvangrijke Amerikaanse investeringsbank” samen te werken voor de financiering van de hypotheken. Volgens het FD is de Amerikaanse grootbank Citigroup een partij achter de platformen.

In totaal kan er zomaar 1 miljard euro per jaar aan hypotheekfinanciering bij komen, meldt de krant.

En dat in een tijd waarin het voor gewone kopers steeds moeilijker wordt om een koophuis te bemachtigen.

Velen verdienen niet genoeg voor een maximale hypotheek die toereikend is voor de gemiddelde huizenprijs die in het slotkwartaal van 2019 326.00 euro bedroeg.

Groep particuliere beleggers groeit

De Nederlandse, Nestr en Casarion zijn niet de enige die verhuurhypotheken aanbieden. Ook ING, NN, NIBC Direct, Woonfonds, Dynamic Credit, Rabobank en Domivest richten zich op deze relatief nieuwe markt.

In Nederland is een groeiende groep particulieren dat een huis koopt om te verhuren. In 2015 was 4,4 procent van de woningvoorraad in handen van particuliere beleggers, in 2018 6 procent, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het gros (79 procent) van de particuliere verhuurders verhuurt één woning terwijl een kleine groep van 4 procent 5 of meer woningen verhuurt.

Intermediair De Hypotheekshop ziet het groeiende aantal kleine verhuurders terug in zijn database. In het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal zoekopdrachten van adviseurs met betrekking tot de verhuurhypotheek met 13 procent.

Een verhuurhypotheek werkt anders dan een gewone hypotheek. Zo is de rente iets hoger en moet je vrijwel altijd eigen geld meenemen.

Lees meer over huis kopen om te verhuren: