• In de toekomst kunnen gemeenten waarschijnlijk ‘eigen inwoners eerst’ zeggen als kopers staan te dringen voor nieuwbouwwoningen.
  • Gemeenten kunnen voorrang geven bij nieuwbouwwoningen met een koopsom tot de NHG-grens, luidt het voorstel voor een wijziging van de Huisvestingswet.
  • Hiermee moet de woningmarkt toegankelijker worden voor starters en mensen met een middeninkomen, die komen nu nauwelijks aan bod.
  • Lees ook: Huis bezichtigen in de krappe woningmarkt: met deze tips van makelaars krijg je een voet tussen de deur

Gemeenten mogen in de toekomst ook een deel van de nieuwbouwkoopwoningen gaan toewijzen aan de eigen inwoners. Het demissionaire kabinet komt hiermee tegemoet aan een wens van de gemeenten.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om 30 procent van de sociale koopwoningen. Dat zijn huizen tot 355.000 euro, de grens van de Nationale Hypotheek Garantie ((NHG) in 2022. Ze bevestigt een bericht in de Volkskrant.

Door de schaarste aan koopwoningen uit deze categorie lopen vooral starters en eenverdieners in loondienst zo’n huis mis omdat die te duur zijn geworden. “Deze situatie is onwenselijk”, schrijft het ministerie in een toelichting op de wet.

De maatregel komt bovenop de zelfwoonplicht die sinds dit jaar kan worden ingevoerd bij nieuwbouwwoningen en vanaf 2022 ook bij bestaande koopwoningen. Hierbij zijn kopers verplicht de woning gedurende een periode zelf te bewonen. De bedoeling is dat hiermee beleggers buiten de deur worden gehouden en andere woningzoekenden een voet tussen de deur krijgen.

Lees ook: Amsterdam voert verhuurverbod in voor woningen tot €512.000 – op dit soort huizen kun je straks bieden zonder concurrentie van huisjesmelkers

Ook voorrang inwoners huurwoning

Op dit moment mogen gemeenten al huurwoningen toewijzen aan woningzoekenden met een lokale binding. In een wijziging van de Huisvestingswet wordt dit percentage ook verhoogd. Het gaat van 25 naar 30 procent. Gemeenten zijn de afgelopen jaren steeds vaker woningzoekenden met een regionale of lokale binding voorrang gaan geven. Het percentage steeg van 55 procent in 2016 naar 74 procent in 2020, staat in de toelichting.

Het voorstel voor de wijziging van de huisvestingwet is vorige maand in consultatie gegaan. Belanghebbenden kunnen zich er tot januari over uitspreken, waarna het ter goedkeuring naar het parlement gaat. De verwachting is dat de wetswijziging ergens volgend jaar rond moet zijn. Het is "geen enorme wijziging", aldus de woordvoerster.

Lees meer over de woningmarkt: