Bestaande koopwoningen zijn in oktober ongeveer net zoveel in prijs omhoog gegaan als in september. De gemiddelde transactieprijs lag op 408.987 euro.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster zagen de prijzen stijgen met met 18,3 procent vergeleken met een jaar eerder, de op één na grootste stijging dit jaar.

Kijk je naar het verschil tussen de gemiddelde transactieprijs in oktober dit jaar vergeleken met een jaar eerder dan bedraagt dat liefst 58.743 euro, ofwel ongeveer 1,5 keer een modaal jaarsalaris.

In de afgelopen 12 maanden is de gemiddelde huizenprijs bijna 5.000 euro per maand geklommen.

De stijging van huizenprijzen heeft te maken met een combinatie van factoren. Aan de aanbodzijde is sprake van krapte bij het aantal te koop staande woningen. Daarnaast zorgt de lage hypotheekrente voor meer financieringsruimte, wat ertoe leidt dat kopers makkelijker tegen elkaar opbieden.

Ook de activiteit van beleggers speelt een rol, aangezien woningbeleggingen een alternatief kunnen zijn voor lage rendementen op sparen en beleggen in obligaties.

Lees ook: Dit kun je krijgen als maximale hypotheek, als je alleen of samen €75.000 tot €85.000 verdient – en in deze regio’s kun je dan een ‘gemiddeld’ huis kopen

Aantal woningtransacties daalt fors: krapte in aanbod

Voor de vierde maand op rij wisselden duidelijk minder woningen van eigenaar. In de afgelopen maand werden ruim 16.000 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is een daling van zo'n 27 procent ten opzichte van oktober 2020. Eind 2018 kwam de daling van het aantal transacties voor het laatst hierbij in de buurt.

Eerder deze maand meldden onder meer TU Delft en De Hypotheekshop dat niet eerder zo weinig woningen te koop hebben gestaan als in het afgelopen kwartaal.

Dat komt volgens de onderzoekers ook door het lage aanbod van nieuwbouwwoningen. Daardoor hebben mensen weinig opties om door te stromen en zetten ze hun huis dus niet te koop.

De woningprijzen bereikten halverwege 2013 een dieptepunt en vertonen sindsdien een stijgende trend. Vanaf begin dit jaar gingen de huizenprijzen steeds weer harder omhoog dan een maand eerder.

LEES OOK: Huis bezichtigen in de krappe woningmarkt: met deze tips van makelaars krijg je een voet tussen de deur