Woningen op de Nederlandse huizenmarkt worden in een mum van tijd verkocht, het aanbod is dun en je moet telkens duizenden euro’s boven de vraagprijs bieden. Dat is de realiteit van de woningzoekenden in de huidige woningmarkt die zeer krap is.

Het is niet alleen lastig om een droomhuis te kopen, maar zelfs een bezichtiging regelen is tegenwoordig vaak een uitdaging.

Wil je een karakteristiek pand bekijken met tuin, keuken met kookeiland en een badkamer met marmeren wanden? Helaas! Vaak staat er vanaf de eerste dag bij de advertentie op Funda in hoofdletters bij dat de inschrijving voor bezichtigingen al vol zit.

Met dit soort tegenslagen kun je makkelijk gedemotiveerd raken en settelen voor een huis dat niet aan al je wensen voldoet of de huizenjacht helemaal opgeven. Maar voordat je zo’n ingrijpende beslissing neemt, heeft het zin om toch beter je best te doen om een bezichtiging te krijgen.

Business Insider geeft je vijf tips over hoe je in de huidige markt toch een bezichtiging kunt veilig stellen. We belden met drie makelaars: Jerry Wijnen uit Amsterdam, Jan Kokje uit Den Haag en Frank Verveer uit Utrecht. Alle drie zijn ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Krappe markt betekent snelle verkoop en dus relatief weinig bezichtigingen

De makelaars geven toe dat maar weinig bezichtigingen nodig zijn om een woning te verkopen. Volgens Wijnen zit er bij de eerste dertig bezichtigingen al vaak een koper.

Ook de verkoper, die de woning opgeruimd en leeg moet houden, vindt vaak dertig tot vijftig bezichtigingen voldoende, aldus de makelaar. Meer is overigens niet te doen in de huidige coronatijdperk, waarin iedere koper afzonderlijk door de woning moet worden geleid, aldus Wijnen.

Hoe snel de verkoop gaat, heeft volgens Wijnen alles te maken met de krappe markt. "In de huidige situatie is er bijna geen keuze, dus mensen bieden vrij snel op een woning, omdat ze eerder tevreden zijn en weten dat er geen alternatief is."

Tip 1: Wees alert en proactief

De belangrijkste tip is om proactief te handelen. Als je een mooie woning hebt gespot en deze wilt zien, heeft bellen prioriteit boven een bericht sturen, aldus Wijnen.

"Je moet snel bellen, 's morgens als het kantoor open gaat, om half negen, negen uur. Dan is meestal een bezichtiging mogelijk." Je kunt ook een bericht naar de makelaar sturen via Funda, maar dan is het belangrijk om je telefoonnummer erbij te zetten.

"Er zijn particulieren die alleen mailen, maar mailen heen en weer schiet niet op", vindt Wijnen. Als je per se wil mailen, zet dan in de mail je telefoonnummer, adviseert de makelaar.

Makelaar Kokje geeft hetzelfde advies: "De verkoper wil zo snel mogelijk het huis verkopen tegen de hoogste prijs. Als mensen niet gelijk bellen, krijg je te horen dat er al een bod op het huis is. Ga er dus bovenop zitten."

Tip 2: Neem een aankoopmakelaar

Alle drie de makelaars adviseren om een aankoopmakelaar te nemen om eerder op beschikbare woningen te kunnen reageren. Volgens Verveer zien alle NVM-makelaars nieuwe woningen minimaal 24 uur eerder in hun systemen dan dat deze op Funda verschijnen, waardoor je met een aankoopmakelaar automatisch voorrang krijgt om eerder op de lijst van bezichtigingen te komen. "Daardoor heb je een grotere kans op een bezichtiging", aldus Verveer.

Verder werken de meeste aankoopmakelaars op basis van "no cure no pay", waardoor je alleen moet afrekenen als je het huis van je dromen bemachtigd hebt.

De vraag is dan natuurlijk of je met zo'n betaalconstructie snel van de aankoopmakelaar advies krijgt om op duurdere woningen te bieden. Dat is niet de ervaring van Kokje: "Wij zien dat mensen zonder een aankoopmakelaar soms zo hoog bieden dat het zonde is. Het advies van een professional zou zijn om een lager bod in te dienen."

Daarnaast is een voordeel van een aankoopmakelaar dat de verkopende makelaar je sneller een serieuzere partij vindt, waardoor je een grotere kans op een bezichtiging hebt. Kokje: "Je gaat de aankoop van je leven doen, geef dan wat geld uit aan een goede adviseur, die ziet ook of het een goede aankoop is of de prijs realistisch is en of er verborgen gebreken zijn. En zo kom je serieus over."

Tip 3: Ga op een wachtlijst staan

Bij gewilde woningen is er vaak een wachtlijst, waar je je op kunt laten zetten voor het geval dat iemand zijn bezichtiging afzegt. Alle drie de makelaars adviseren om je wel op de wachtlijst te zetten.

"Een wachtlijst is een goed idee. Er zijn mensen die later opbellen en zeggen: ik wil het niet. Dan bellen we iemand anders van de wachtlijst op die wel op dat tijdstip kan", vertelt Wijnen.

Tip 4: Schrijf een motivatiebrief

Makelaar Kokje adviseert om een korte motivatiebrief te schrijven als je toch een bericht naar een makelaar stuurt. Daar kun je laten zien dat je je financiële situatie hebt uitgezocht, en kort iets over je gezinssituatie en motivatie vertellen. "Dat soort dingen blijven hangen. Iemand die de moeite neemt om de brief te schrijven belt een makelaar eerder. Een simpel berichtje via Funda komt ongeïnteresseerd over", legt hij uit.

Zo'n brief is ook handig als het huis straks via inschrijvingen, oftewel een veiling, verkocht wordt. "Een motivatiebrief kan dan een verschil maken", aldus Kokje.

Tip 5: Stel een alert op Funda in en check dagelijks

Wil je geen aankoopmakelaar nemen, die dagelijks voor jou Funda doorpluist? Stel dan zelf een alert op de woningwebsite in, adviseert Verveer. Deze optie is gratis, als je een account hebt aangemaakt. Je geeft je voorkeuren zoals de maximumprijs, het aantal vierkante meters, type buitenruimte en je krijgt elke dag in je mailbox het nieuwste aanbod.

Je moet er dan wel dagelijks een gewoonte van maken om de nieuwste huizen te checken. "Als je even met andere dingen bezig bent, kun je zo maar twee dagen te laat zijn en dan is een bezichtiging niet meer mogelijk", aldus Kokje.

Lees meer over de woningmarkt: