Wie een huis wil kopen en geen spaargeld of rijke ouders heeft, moet dit volledig met een hypotheek financieren.

Het ziet er momenteel somber uit voor modaal verdienende singles in deze situatie. Met een partner of een hoger inkomen ziet het er een stuk florissanter uit in bijvoorbeeld het centraal gelegen Almere.

Business Insider ging na hoeveel huis je daar krijgt als single met een inkomen van 40.000, 55.000 en 70.000 euro – of het dubbele daarvan als koppel.

Wie vandaag de dag een huis wil kopen staat voor een helse opgave. En al helemaal wanneer je een single bent met een modaal inkomen, zonder spaargeld en rijke ouders, die de woning volledig met een hypotheek moet financieren.

Want verdien je bijvoorbeeld 36.500 euro, dan is je maximale hypotheek 188.000 euro. Waar kun je voor dat bedrag redelijkerwijs een woning bemachtigen wanneer de gemiddelde huizenprijs op 410.000 euro ligt? Het grote verschil tussen de maximale lening en de gemiddelde prijs voor een koopwoning verraadt al dat het er niet erg florissant uitziet voor eenverdieners.

Heb je daarentegen een partner met hetzelfde inkomen, dan kan er opeens veel meer. Want wie tweemaal 40.000 euro verdient komt in aanmerking voor een maximale hypotheek van 435.974 euro waarmee je weer boven de gemiddelde huizenprijs zit.

Lees in dit verband: Huis kopen met een maximale hypotheek? In deze regio’s kun je terecht als je 2 keer modaal verdient

Maar wat kun je nu eigenlijk kopen voor al die bedragen? Business Insider Nederland bekeek zes jaarinkomens voor alleenstaanden en voor koppels en zocht via funda.nl uit wat daarvoor te krijgen is. We kozen voor de stad Almere wat ons een redelijk midden lijkt tussen de oververhitte Randstad en de relatief minder oververhitte provincie.

We hebben gekeken naar drie inkomens van alleenstaanden op respectievelijk 40.000 euro, 55.000 euro en 70.000 euro. Daar hebben we de maximale hypotheek bij gezocht op basis van berekeningen van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep, uitgaande van een hypotheekrente van 20 jaar vast.

Ook hebben we gekeken naar de maximale hypotheek als je de genoemde inkomens verdubbelt, wanneer het een koppel betreft. Oftewel: singles met een modaal, anderhalf keer modaal en twee keer modaal inkomen, en koppels die samen het dubbele verdienen.

In Almere kun of kon je daar de volgende woningen voor kopen:


Single 40.000 euro: Poldermolenweg in Almere voor 180.000 euro

Foto: Google Street View
Foto: Google Street View

Heb je een inkomen van 40.000 euro, dan is je maximale hypotheek 178.682 euro. Daarvoor koop je in Almere deze bovenwoning van 46 vierkante meter uit 1985 op de Poldermolenweg. Dan heb je wel een eigen voordeur op de begane grond inclusief meterkast en trap. Je hebt voor dat bedrag verder een slaapkamer, een badkamer met toilet, een wat de makelaar een royaal balkon noemt en een woonkamer met open keuken.

Op de begane grond heb je ook nog een privéberging van zo'n 5 vierkante meter. In de buurt van een park met veel groen. Aan de actieve Vereniging van Eigenaren moet je maandelijks 100 piek afdragen. Interesse? De woning is helaas al verkocht.


Single 55.000 euro: Goedewerf in Almere Haven voor 250.000 euro

Foto: Google Street View
Foto: Google Street View

Toucheer je jaarlijks 55.000 euro, dan bedraagt je maximale hypotheek zo'n 252.328 euro. Daarmee kun je wel wat: voor een vanafprijs van 250.000 euro heb je deze eengezinswoning van 109 vierkante meter uit 1978 aan de Goedewerf in Almere haven compleet met 3 ruime slaapkamers, een bergruimte en een zonnige tuin op het noordwesten. Een parkeergelegenheid ligt pal voor de deur.

De woonkamer meet 30 vierkante meter, heeft een trapkast en toegang tot de achtertuin. Wel graag de handjes uit de mouwen, want vloeren en wanden zijn nagenoeg onafgewerkt. De keuken komt zonder apparatuur. Volgens makelaar is de Goedewerf gelegen in een parkachtige omgeving en dichtbij voorzieningen. CV-ketel op voorzolder uit 2011.


Single 70.000 euro: Albrecht Dürerweg in Almere voor 370.000 euro

Foto: Google Streetview
Foto: Google Streetview

Meer geld, meer keuze - wie jaarlijks 70.000 euro op de rekening gestort krijgt, mag maximaal 373.692 euro aan hypotheek lenen. Voor 370.00 euro (kosten koper, dat dan weer wel) woon je op de Albrecht Dürerweg, een woning uit 2003 met maar liefst 6 kamers (waarvan 4 slaapkamers), twee toiletten en drie woonlagen. En dat alles op 123 vierkante meter.

Tel daarbij op een zonnige tuin op het zuidwesten van 35 vierkante meter, bereikbaar via de achterom en een aangebouwde stenen berging. Het huis wordt omschreven als "instapklaar" en voorzien van technische snufjes, waaronder "een netwerk" in elke kamer, 12 zonnepanelen op het dak en een laadpaal voor de stekkerauto.

Een van de slaapkamers heeft een "walk-in-closet", het huis ligt in een kindvriendelijke woonwijk. Wij zeggen: op naar de Albrecht Dürerweg!


Koppel 2 x 40.000 euro: Sjorstraat in Almere voor 435.00 euro

Foto: Google Streetview
Foto: Google Streetview

Verdien je 40.000 per jaar en beschik je over een werkende partner die hetzelfde verdient, dan stijgt je maximale hypotheek naar 435.974 euro. Dat is uitstekend nieuws voor wie altijd al in de Stripheldenbuurt in Almere wilde wonen, want voor 435.000 euro koop je deze twee-onder-een-kapper uit 2007 van 150 vierkante meter in de Sjorsstraat!

En dan heb je een hele mondvol: 6 kamers (waarvan 5 slaapkamers), 2 toiletten en 2 badkamers (waarvan eentje met dubbele wastafel) verdeeld over 3 woonlagen, parkeerplek en eigen garage en tal van voorzieningen als mechanische ventilatie, rolluiken, combiketel uit 2020, volledige isolatie, gedeeltelijke vloerverwarming en bergruimte in de trapkast.

Via een schuifpui schrijd je de achtertuin in die voorzien is van composiet vlonder en sierbestrating. Beide badkamers hebben een ligbad, de inbouwkeuken staat bomvol fijne dingen die het leven veraangenamen zoals een RVS afzuigkap, kookplaat, vaatwasser, combimagnetron, Amerikaanse koelkast en oven.


Koppel 2 x 55.000 euro: Jens Munkstraat in Almere voor 630.000 euro

Foto: Google Street View
Foto: Google Street View

Verdienen jij en je partner beiden 55.000 per jaar? Dan wil de bank je maximaal 636.166 euro lenen. Dat lijkt ons ruim voldoende om een riante woning in het Almeerse te betrekken. En inderdaad! Voor 630.000 woon je op de Jens Munkstraat in het Columbuskwartier van Almere Poort. Aan een hofje, in een half vrijstaande eensgezinswoning uit 2012 van 177 vierkante meter.

Op dat oppervlak heb je 5 kamers waarvan 4 om in te slapen, een badkamer en - hé, slechts één - toilet. In de compleet geoutilleerde open woonkeuken een koelkast, vriezer, twee combi oven/magnetrons en een kookeiland met inductiekookplaat.

De woonkamer heeft een gietvloer met vloerverwarming en openslaande deuren naar de tuin van 96 vierkante meter op het zuidwesten. Anders nog iets? Balkon/dakterras, balansventilatie, buitenzonwering, glasvezelkabel, schuifpui, tv kabel en zonnepanelen. Parkeergelegenheid op eigen terrein.


Koppel 2 x 70.000 euro: Marszeil in Almere voor 835.000 euro

Foto: Google Street View
Foto: Google Street View

En dan voor wie elk jaar 70K toucheert en het leven deelt met iemand die jaarlijks óók dat bedrag binnenharkt: de maximale hypotheek van 825.236. Voor dat bedrag wordt het lastig: we vinden alleen woningen van 785.000 euro, dan een tijdje niets en dan weer van 835.000 euro.

Weliswaar boven het budget, kiezen we toch voor de laatste, bij wie zoveel verdient zal immers vast nog wel ergens 10 mille rondslingeren. Voor dat bedrag heb je deze vrijstaande villa uit 2010 met 5 kamers waarvan 4 slaapkamers op 228 vierkante meter in de wijk Noorderplassen West in Almere Stad aan de rand van het bos.

De villa beschikt over twee woonlagen, maar liefst drie toiletten en is volledig geïsoleerd. Wat heet? Er is een heus warmteterugwinsysteem! De open keuken is voorzien van een luxe Poggenpohl keuken met Miele-apparatuur, een kastenwand en een kookeiland met composietblad.

Andere specs: ingebouwde kookplaat, combimagnetron, koelkast, koffiecenter en vaatwasser. De woning komt met alarminstallatie, balansventilatie en rolluiken en heeft een tuin rondom met een vrijstaande houten berging. Er is zelfs een volautomatisch beregeningssysteem, al zal daar natuurlijk weinig vraag naar zijn. Voor wie twijfelt aan die extra marge van 10.000 euro - de woning is verkocht onder voorbehoud.


Lees meer over Almere: