Een gemiddelde stijging van Nederlandse huizenprijzen van liefst 9 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. De gekte op de woningmarkt is terug.

Maar achter de cijfers die makelaarsclub NVM donderdag publiceerde, gaat nog altijd grote verscheidenheid schuil.

De NVM heeft Nederland opgedeeld in 76 regio’s. Vergeleken met een jaar eerder was in de maanden april, mei en juni slechts in drie regio’s sprake van gemiddeld dalende huizenprijzen: Zeeuws-Vlaanderen, Uden en de Zeeuwse Eilanden.

Tegelijk is het verschil tussen de top tien van stijgers en de zwakst presterende regio’s enorm.

Amsterdam spande de kroon in het tweede kwartaal van dit jaar met een gemiddelde prijsstijging van bijna 22 procent. Loop je de top-10 in de infographic hieronder af, dan komt Den Haag (nummer 10) er met een gemiddelde prijsstijging van ruim 13 procent er nog altijd zeer goed af.

Gebieden waar huizenprijzen niet dalen, maar ook nauwelijks stijgen zijn onder meer het Groningse Slochteren en en de regio Zuid-Oost Brabant

Bekijk hieronder de volledige lijst van de regionale prijsontwikkeling in het tweede kwartaal van 2017

..en hier dezelfde cijfers maar dan op een kaartje van Nederland

(klik voor uitvergroting)

huizenprijs, huizenmarkt, regionale verschillen

Belangrijkste reden voor de gemiddeld sterke prijsstijgingen van huizen in Nederland is het rap teruglopende aanbod.

"Er zijn regio’s waar het totale aanbod hard daalt en waar ook minder nieuw aanbod op de markt komt in vergelijking met een jaar geleden. Deze regio’s kennen een zeer krappe woningmarkt, en de competitie tussen woningkopers is er groot”, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Volgens de makelaarsclub zijn Amsterdam, Waterland, Leiden en de stad Groningen voorbeelden van regio's met toenemende krapte van het aanbod.

Regio’s waar het woningaanbod afneemt, maar er nog steeds veel nieuw aanbod op de markt komt, zijn plaatsen zoals Grootegast, Zuid-Friesland en Kop van Overijssel.

LEES OOK Deze grafiek voorspelt nóg hogere huizenprijzen in Nederland