Ikea gaat voor het eerst in zijn geschiedenis experimenteren met de verhuur van meubels. Het doel van de meubelgigant is om daarmee een ‘circulair businessmodel’ op touw te zetten.

Het gaat om een pilot waarbij Ikea in Nederland vier meubelpakketten heeft samengesteld die twee jaar lang voor 20 tot 30 euro per maand worden verhuurd aan jongeren tussen de 18 en 27 jaar, waaronder statushouders.

Zij wonen in Stek Oost, een project van de Amsterdamse woningbouwvereniging Stadgenoot dat bestaat uit 250 woonstudio’s waarin samenleven centraal staat.

Ook hergebruik speelt een rol: de wooncontainers komen van een ziekenhuis in Eindhoven en zijn in Amsterdam-Oost neergezet, voor in ieder geval 10 jaar. De jongeren krijgen een wooncontract voor maximaal 5 jaar.

“Dat circulaire aspect en de positieve gedachte achter het project sprak ons enorm aan. Zodoende zijn we de samenwerking aangegaan”, vertelt Alberic Pater, sustainability manager van Ikea Nederland. “De schil, het exterieur, is circulair. Wij willen ervoor zorgen dat ook de inrichting kan worden hergebruikt.”

De gemeenschappelijke ruimten van het complex zijn alvast ingericht met de meubels van Designdroom, de talentenjacht op SBS 6 waarbij interieurstylisten het tegen elkaar opnemen. Hoeveel studio's uiteindelijk worden ingericht met Ikea-meubilair, hangt af van de vraag. Op dit moment zijn er zo'n 15 pakketten verhuurd.

Als het project slaagt, gaat Ikea op grotere schaal meubels verhuren. Business Insider stelde daarom alvast wat vragen aan sustainability manager Alberic Pater, die het project leidt.

1. Waar bestaat een meubelpakket uit?

"De grote dingen: een bed, tafel, stoelen, opbergruimte en bijvoorbeeld een bureau, dat hangt van het pakket af", zegt Pater. "Klanten kunnen het pakket aanpassen. Dus als je een bed van je oma hebt, kun je dat weglaten. Het pakket zal dan iets goedkoper worden. Ook is het mogelijk om een blauwe kast te kiezen in plaats van een gele, of een ander deurtje."

Accessoires zitten niet in het pakket dus klanten moeten het zelf gezellig maken met kussens en kaarsen. "Die zijn niet makkelijk terug te nemen voor hergebruik", aldus Pater.

2. Is meubels kopen bij Ikea niet goedkoper dan huren?

Het kost je in totaal zo'n 500 euro om een meubelpakket twee jaar lang te huren, tussentijds opzeggen is niet mogelijk. Maar voor 140 euro heb je al een tweepersoonsbed van Ikea, een bank kun je voor 60 euro krijgen, een eethoekje voor 100 euro en voor 35 euro kun je je boeken in een kleine Billy kwijt. Je kunt dus goedkoper uit zijn door de meubels gewoon te kopen.

Het meubelpakket Liten kost 19,95 per maand. Dat komt neer op 478,80 euro in twee jaar tijd, een tientje meer dan als je de meubels los zou kopen.

Pater: "De prijs niet de enige reden waarom mensen ervoor kiezen te huren. Deze doelgroep wil verhuizen, een nieuw interieur, een nieuwe fiets en daarnaast ook nog uitgaan en op vakantie. Door te huren kunnen deze mensen hun uitgaven spreiden en nemen ze de hogere prijs voor lief", legt hij uit.

Daarnaast scheelt huren rompslomp bij een verhuizing. "Deze groep weet: ik ziet hier maximaal vijf jaar. Daarna wil ik mooie meubels kopen en hoef ik mijn oude interieur niet te verkopen."

3. Wat gebeurt er met de meubels als het contract afloopt?

"Dan zijn er drie opties mogelijk. Het contract wordt verlengd, de huurder koopt de meubels over of de huurder levert de meubels in. Als de meubels in goede staat zijn, krijg je ook nog een tegoedpas van Ikea. Zo willen we huurders ertoe bewegen zuinig met de meubels om te gaan."

Volgens Pater kan Ikea twee dingen doen met de ingeleverde meubels. "We geven ze een tweede leven door ze te verkopen in wat nu nog de koopjeshoek heet, of we halen ze uit elkaar voor hergebruik van de grondstoffen."

4. Komt Ikea de meubels in elkaar zetten?

"Op dit moment zit er geen montageservice in het pakket, maar we merken dat daar wel vragen over zijn. Mogelijk voegen we het in de toekomst toe", zegt Pater.

5. Wat als de meubels kapot gaan?

Het huurpakket komt met een reparatieservice. "We komen standaard twee keer per jaar langs om de meubels te controleren en eventueel kleine reparaties te doen. Dat voorkomt grotere schade aan de meubels", verklaart Pater. Eventueel kan Ikea langskomen als onderdelen het tussendoor begeven, "maar het gros van de onderdelen kunnen we opsturen".

Overigens verwacht Pater geen grote schades aan de meubels. "Tenzij je na een avond uit met zijn twintigen op de tafel gaat springen, in dat geval is de rekening voor jou." Ikea draait op voor de kosten bij slijtage en fabricagefouten. "Daarmee kan volgens mij niet zoveel misgaan, maar het is een pilot, dus we gaan het meemaken."

6. Waar en voor wie wordt meubelverhuur van Ikea mogelijk ingevoerd?

"In principe zou iedereen bij Ikea moeten kunnen huren, al denk ik dat het vooral goed werkt bij studenten of expats, mensen die tijdelijk een woning betrekken. Ik kan me ook voorstellen dat we in eerste instantie de samenwerking zoeken met partijen voor tijdelijke bewoning", zegt Pater.

Vooralsnog geldt dit voor Ikea Nederland. "Maar massaconsumptie en het sluiten van de kringloop ligt bij Ikea wereldwijd op tafel. Elk land is daarmee bezig, op verschillende manieren. Wij zijn het eerste land dit ook doet door meubels te verhuren."

"Oké, misschien dat een Zweed in een ver verleden een keer een tafel of iets heeft verhuurd, maar in de geschreven historie van ons 75-jarige bestaan is Ikea Nederland de eerste. Collega's kijken dan wel wat je aan het doen bent en of het werkt. Het is best mogelijk dat een ander land ons concept in aangepaste vorm overneemt."

7. Wanneer is de pilot 'geslaagd'?

"De marktvraag is er, dat is het punt niet. Huren is aantrekkelijk en ook een bredere trend. Neem de Swap Fiets waarbij studenten een fiets kunnen leasen, of clubs als Bundles die witgoed verhuren", stelt Pater. Met de pilot wil Ikea vooral testen hoe klanten hierop reageren en hoe het meubelbedrijf dit intern kan verwerken.

"We hebben nu bijvoorbeeld echt geen idee hoeveel mensen ervoor zullen kiezen het meubelpakket na twee jaar bij ons in te leveren. Als het gros kiest voor overkopen, dan missen we ons doel."

Daarnaast zou Ikea moeten investeren in platforms, wil het doorgaan met verhuren. "Bij verhuur stromen inkomsten druppelsgewijs binnen, daar zouden we ons boekhoudsysteem op moeten aanpassen. Ook moeten we mensen gaan tracken. Als je meubels verhuurt, wil je immers wel weten waar en bij wie ze staan", zegt Pater.

"Nu komen mensen in de winkel, zoeken meubels uit, rekenen af en vertrekken weer", schetst hij de huidige gang van zaken. "Ikea is al bijna 75 jaar een blauwe doos aan de snelweg waar je je spullen komt ophalen. Bij verhuur komen mensen hun meubels ook brengen. Ik denk dat deze twee modellen naast elkaar gaan bestaan."

LEES OOK: Dit zijn de 9 leefregels waarmee Ingvar Kamprad van IKEA een wereldmerk maakte