De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit gaan in zee met Huawei. De Chinese telecomreus steekt 3,5 miljoen euro in een onderzoekslab voor kunstmatige intelligentie.

De overeenkomst is opmerkelijk, omdat Huawei in verscheidene westerse landen wordt geweerd vanwege spionagerisico’s.

De samenwerking is goedgekeurd door de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs en inlichtingendienst AIVD.

Coalitiepartijen VVD en CDA willen opheldering van het kabinet over de overeenkomst.

Huawei gaat samenwerken met de Amsterdamse universiteiten UvA en VU. De Chinese telecomreus steekt 3,5 miljoen euro in een lab voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor zoekmachines, meldt het Financieele Dagblad.

In het lab wordt technologie ontwikkeld voor zoekmachines die in gesprek gaan met de gebruiker. Ook moet het ‘beledigende’ en andere ‘ongepaste’ teksten weg kunnen filteren, zo meldt een wervingsadvertentie voor promovendi.

De overeenkomst is opmerkelijk, omdat de Chinese technologiegigant in verscheidene westerse landen onder het vergrootglas ligt. In sommige landen mag het bedrijf geen apparatuur leveren voor het 5G-netwerk voor snel mobiel internet uit angst voor spionage.

In de Verenigde Staten staat Huawei op een sanctielijst. Daardoor kan het bedrijf geen zoektechnologie van Google meer aanbieden op zijn smartphones, mogelijk een reden om de samenwerking te zoeken met de Amsterdamse onderwijsinstellingen.

De samenwerking tussen de universiteiten en Huawei is goedgekeurd door de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs. Ook inlichtingendienst AIVD heeft volgens de krant het groene licht gegeven.

CDA en VVD willen uitleg van het kabinet over de samenwerking

Toch willen coalitiepartijen VVD en CDA opheldering van het kabinet over de samenwerking van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit met Huawei.

Dennis Wiersma (VVD) zet "grote vraagtekens" bij het project. "Waarom Chinezen miljoenen laten investeren in technologie waarin wíj́ de beste willen zijn? Hoe veilig is het écht? Minister moet hier induiken en het niet aan universiteiten overlaten. Kamervragen onderweg, veiligheid voorop", twittert hij.

Ook Joba van den Berg van het CDA is niet gerust. Zij is verbaasd over de samenwerking "want vitale sectoren moeten beschermd worden". D66'er Kees Verhoeven noemt het bericht "opvallend". Hij vraagt zich af hoe dit zich verhoudt tot het 5G-beleid van de regering. Het kabinet moet nog besluiten over deelname van Huawei aan het Nederlandse 5G-netwerk.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken laat aan persbureau ANP weten de universiteiten "nadrukkelijk" te hebben gewezen op de "grote risico's". Dan gaat het onder meer om de bescherming van kennis.

Volgens het ministerie van Onderwijs ligt de verantwoordelijkheid voor de samenwerking bij de universiteiten. "Een akkoord of bezwaar vanuit het ministerie over bepaalde waarborgen is daarbij niet nodig.’’

Lees meer over Huawei: