Gebruikers van de populaire videochatapp Houseparty klagen op sociale media dat hun Netflix-, Spotify- en PayPal-accounts zijn gehackt. Zij geven de schuld aan Houseparty.

Volgens het bedrijf achter de app is er van een hack geen sprake. Houseparty raadt aan om niet dezelfde gebruikersnaam of hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende apps.

Houseparty looft een beloning van 1 miljoen dollar uit aan degene die kan bewijzen dat er een ‘lastercampagne’ is opgezet tegen de app.

Met maximaal acht personen videochatten en ondertussen spelletjes spelen, dat is het idee achter Houseparty. De app is door de quarantainemaatregelen in veel landen over de hele wereld razend populair bij thuisblijvers.

Houseparty is in 2016 gelanceerd en werd in 2019 overgenomen door Epic Games, de Amerikaanse ontwikkelaar van onder meer Fortnite. Volgens gegevens van Apptopia is het aantal dagelijkse downloads van Houseparty van half februari tot eind maart vervijftienvoudigd.

Sommige gebruikers klagen nu op sociale media dat hun Netflix-, Spotify- en PayPal-accounts zijn gehackt. Zij geven de schuld aan Houseparty.

Houseparty ontkent te zijn gehackt. "We hebben geen bewijs gevonden om een verband te suggereren tussen Houseparty en het inloggen bij andere niet-verwante accounts", aldus een woordvoerster van het bedrijf.

Zij raadt gebruikers aan om niet dezelfde gebruikersnaam of hetzelfde wachtwoord te gebruiken bij verschillende accounts. "Als algemene regel stellen we voor dat alle gebruikers sterke wachtwoorden kiezen bij het aanmaken van online accounts op elk platform," zei ze. "Gebruik een uniek wachtwoord voor elk account en gebruik een wachtwoordgenerator of wachtwoordmanager om de wachtwoorden te onthouden, in plaats van korte en eenvoudige wachtwoorden te gebruiken."

Geen bewijs dat Houseparty is gehackt

Er is geen bewijs dat Houseparty is gehackt. Hoe gebruikers op sociale media tot die conclusie komen, is onduidelijk. Mogelijk is Houseparty de app die ze als laatste hebben geïnstalleerd voordat er werd ingelogd op hun andere accounts.

Waarschijnlijker is dat mensen dezelfde inloggegevens gebruiken voor verschillende internetdiensten. Als deze gegevens eenmaal zijn gestolen of gelekt, proberen hackers daarmee in te loggen bij andere diensten. Netflix- en Spotify-accounts zijn geliefde doelwitten van cybercriminelen, omdat die gekoppeld zijn aan creditcardgegevens.

Houseparty zelf houdt ondertussen rekening met kwade opzet. Het bedrijf looft een beloning van 1 miljoen dollar uit aan degene die kan bewijzen dat er een lastercampagne is opgezet tegen de app.

Lees meer over het coronavirus: