De onrust op financiële markten maakt goud weer populair. Maar is het daadwerkelijk verstandig om het gele edelmetaal op te nemen in een beleggingsportfolio?

Goud staat weer op nadrukkelijk op de radar van beleggers.

Volgens de aanbieder van indexfondsen ETF Securities werd er afgelopen week alleen al 552 miljoen dollar in zogenoemde goud-ETF’s gestoken. Dat zijn beleggingsproducten die de ontwikkeling van de goudprijs volgen. Niet eerder kozen beleggers in één week zo massaal voor goud-ETS’s, aldus ETF Securities.

Beurspaniek

Maar is goud in een beleggingsportfolio wel zo’n goed idee? Het edelmetaal staat erom bekend dat het enige bescherming kan bieden tegen schommelingen in de waarde van bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Daarnaast kan het de negatieve effecten van inflatie en wisselkoerseffecten opvangen.

Beleggingsexperts raden doorgaans aan om 5 tot 10 procent van een beleggingsportfolio te vullen met andere producten dan aandelen en obligaties, bijvoorbeeld goud-ETF’s.

Goudprijs

Het toevoegen van goud aan een beleggingsportfolio vergt wel een gedisciplineerde en methodische aanpak, stelt financieel planner Walter Updegrave op CNN. Daar ontbreekt het nogal eens aan bij beleggers.

Updegrave wijst op het feit dat veel beleggers voor goud kiezen als de financiële markten onder druk staan en de goudprijs even stijgt.

Sinds afgelopen december klom de goudprijs al ruim 7 procent, nadat Europese beurzen in dezelfde periode juist veel beurswaarde verloren.

Balans beleggingsportefeuille

Maar, zo waarschuwt Updegrave, de positieve kortetermijnontwikkeling kan teniet worden gedaan door een langdurige druk op goudprijzen als de rust op de financiële markten terugkeert.

Het advies van Updegrave: houd de waarde van goud in je portfolio goed in de gaten, zodat het aandeel ervan in je portfolio in balans blijft - dus steeds op ongeveer 5 tot 10 procent van het totaal.

Koop dus een beetje bij als de goudprijs zakt, maar verkoop als de waarde stijgt.

Goud moet volgens Updegrave niet worden gezien als een middel om veel winst te maken, maar eerder als een manier om meer balans in een beleggingsportfolio te krijgen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl