Gratis bezorging, goede service, lage kosten en een innovatieve logistiek. Online supermarkt Picnic moet dé concurrent van Albert Heijn en Jumbo worden. Alleen: in hoeverre maakt Picnic het de rest moeilijk?

Het idee is vrij simpel. Klanten van Picnic kunnen online hun boodschappenmandje vullen via een speciale app. Doen ze dat vóór tien uur ’s avonds, dan wordt de bestelling de volgende dag gratis thuisbezorgd met elektrische wagentjes.

Het concept slaat aan, want sinds de start in september 2015 in Amersfoort is het bedrijf uitgerold in steden als Almere, Utrecht, Delft en Den Haag. En die lijst wordt alleen maar langer.

Landelijke dekking moet binnen drie jaar een feit zijn. Daarvoor haalde Picnic afgelopen maart 100 miljoen euro aan financiering op. De omzet moet eind dit jaar ruimschoots zijn verdrievoudigd, tot 100 miljoen euro.

De supermarkt claimt goedkoper te zijn doordat er een hoop stappen die een normale supermarkt zet worden overgeslagen. Doordat Picnic in het distributiecentrum je boodschappen inpakt en direct naar je huis brengt, worden er minder of geen kosten gemaakt op het gebied van vakkenvullers, kassameisjes, dure winkelpanden en logistiek.

Wat is er anders? Picnic biedt met twintigduizend artikelen in principe hetzelfde als andere supers en beschikt inmiddels over 250 eigen producten.

Een belangrijk verschil: de websuper verkoopt alleen de snellopers. Waar de gemiddelde supermarkten dus vijftien soorten zeezout in de schappen heeft, verkoopt Picnic er twee. En dat is wel zo fijn voor het overzicht in de app. Eigenlijk heeft Picnic alles - tot snijbloemen en wegwerpbarbecues aan toe. Alleen kratten bier misten we. Waarschijnlijk heeft dit met de indeling van de bezorgwagentjes te maken.

Goedkoopste online supermarkt

Dat de supermarkt goedkoop is voor de consument heeft vooral ook te maken met de gratis bezorging. Bij Picnic betaal je niets, bij Albert Heijn ligt het aan het bezorgvenster (tussen de 3,95 en 8,95) en bij Jumbo is de bezorgprijs standaard zes euro.

Nadeel bij Picnic is wel dat je enigszins afhankelijk bent van wanneer de bezorger bij jou in de buurt is. Je kunt wel het wagentje realtime volgen, waardoor je weet of je wel of niet nog even snel de hond uit kunt laten.

Kijkend naar ons boodschappenlijstje zijn de producten van Picnic ietsje goedkoper dan die van Jumbo, maar zorgen de bezorgkosten onder aan de streep voor een groot verschil.

LEES OOK: Zo ziet de supermarkt van de toekomst er uit: met één scan weet je alles over de tomaat die je pakt