• Het is de komende dagen weer bijzonder warm in Nederland.
  • Hitte kan flinke effecten hebben op je lichaam en je hersenen. Bij hoge temperaturen gaat je concentratie behoorlijk achteruit.
  • Een slechte nachtrust is een van de belangrijkste oorzaken van verminderde focus. Houd je slaapkamer daarom zo koel mogelijk.

Lang niet elk huis of kantoor heeft airco. En dan kan het een flinke uitdaging zijn om een volledige werkdag geconcentreerd te zijn.

Dat is niet zo gek. De hitte kan namelijk flinke effecten hebben op je lichaam en je hersenen.

Hoe hard je lichaam ook werkt om af te koelen, dankzij de hoge temperaturen is je focus ver te zoeken, kun je last krijgen van vermoeidheid en zelfs duizelig worden.

Hoe kan dat? We zochten uit wat de hitte doet met je lichaam en je hersenen.

Je lichaam zweet om warmte kwijt te raken

De Amerikaanse onderzoeker Matthew Cramer, die bij het Instituut voor Beweging en Medicijnen in Texas werkt, legde ons eerder al uit dat ons lichaam best goed is in zichzelf afkoelen.

“Als je een warme ruimte in loopt, is het eerste dat er gebeurt dat je huid warm wordt”, zegt hij. Je zenuwen sturen een signaal naar je hersenen om te laten weten dat het tijd is om te zweten, en vervolgens zullen je hersenen ervoor zorgen dat je bloed sneller stroomt. Zo kan je lichaam nog meer warmte kwijt.

Je blijft zweten totdat je lichaamstemperatuur stabiel is. Daarom zweet je ook meer naarmate het warmer is. Maar als de lucht erg vochtig is, helpt zweten niet omdat het zweet dan niet kan verdampen van je huid. Dan zal je lichaamstemperatuur blijven stijgen.

Bron: ANP/Evert Elzinga
Bron: ANP/Evert Elzinga

In extreme – heel extreme – gevallen blijft je lichaam volgens Cramer opwarmen en zorgt dat voor een hitteberoerte. Dan voel je je duizelig, verward en kun je flauwvallen. Je ziet niet scherp meer en voelt je misschien ook misselijk.

Uiteindelijk kan dat je organen beschadigen omdat ze te warm worden, waardoor je zelfs zou kunnen overlijden.

Het goede nieuws? Dit gebeurt pas met extreme hitte, als je bijvoorbeeld 5 kilometer gaat hardlopen met 35 graden terwijl je warme kleding draagt.

In extreme hitte is het moeilijker om je te concentreren

Op kantoor zal dit je niet zo snel overkomen. De kans is wel groot dat je het op warme dagen als deze wat moeilijker vindt om je te concentreren.

Over hoe dat komt, bestaat nog wat onduidelijkheid. Er zijn namelijk maar weinig onderzoeken gedaan naar het effect van hitte op de hersenen. De beste verklaring die er voor de slechte concentratie is, is daarom dat je slechter slaapt door de hitte.

De perfecte temperatuur in de slaapkamer is 16 tot 18 graden. Maar met dit weer warmt de slaapkamer toch al snel op tot boven de 25 graden – niet ideaal dus. Als het te warm is in je slaapkamer, kan dat ervoor zorgen dat je onrustig slaapt. Na een paar warme nachten achter elkaar bouw je dan een slaaptekort op.

Een slaaptekort kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar bent, slordiger werkt, langzamer reageert en dat je je minder goed kunt concentreren. Ook kun je slechter leren en voel je je misschien wat somberder.

De oplossing ligt voor de hand: houd je slaapkamer koel door 's avonds de ramen open te gooien. En mocht je je overdag dan nog steeds niet kunnen concentreren, dan kun je overwegen om 's middags een dutje te doen om je beter te kunnen focussen, of om een koptelefoon op te doen en het internet uit te zetten. Meer tips vind je hier.

En mocht het toch écht niet meer gaan, vergeet dan niet dat het aan je werkgever is om ervoor te zorgen dat je werkplek koeler dan 30 graden is. Als het toch warm is, moet hij er alles aan doen om het je toch wat makkelijker te maken, zoals je wat langer pauze laten houden.

Lees meer over de hitte: