Het Openbaar Ministerie gaat ‘meer dan tien” mensen vervolgen voor het bedreigen van Sylvana Simons.

Dat zegt hoofdofficier Theo Hofstee tegenover AT5. Om hoeveel mensen het precies gaat wil Hofstee niet zeggen, maar het zou gaan om een “vrij groot aantal”.

De verdachten hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan ernstige belediging en doodsbedreiging. In sommige gevallen wordt de zaak afgedaan met een boete, maar “anderen moeten echt voor de rechter verschijnen”.

Sinds voormalig televisiepresentatrice Sylvana Simons zich heeft aangesloten bij de politieke beweging DENK, wordt ze overspoeld met bedreigingen.

Het dieptepunt werd eind november bereikt, toen er een racistisch filmpje online werd gezet waarin onder meer referenties werden gemaakt naar lynchpartijen door de Amerikaanse racistische organisatie KKK. Een 37-jarige man uit Kudelstaart bekende niet veel later het filmpje online te hebben gezet. Naar aanleiding van het filmpje kreeg Simons persoonlijke beveiliging toegewezen.

Het totale aantal mensen waardoor Simons is bedreigd, ligt veel hoger dan het aantal vervolgingen. Volgens het OM is het onmogelijk om iedereen te vervolgen, en zijn de ernstigste gevallen geselecteerd.

LEES OOK: Dit is waarom DENK buitenlandse subsidie voor politieke partijen wil stoppen