Naar aanleiding van onder meer een racistisch, bedreigend filmpje over presentatrice/kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons gaat de politieke partij DENK dinsdag in gesprek met veiligheidsdiensten.

DENK zegt zich ernstige zorgen te maken over de veiligheid van Simons, en zal ‘concrete maatregelen’ eisen. Een gemeenteraadslid in Den Haag stapte al naar het plaatselijke Bureau Discriminatiezaken omdat ze de beelden racistisch en beledigend vindt.

“We verwachten concrete veiligheidsmaatregelen rondom het onveiligheidsgevoel van mevrouw Simons. De overheid moet een veilig gevoel aan alle burgers geven”, aldus DENK-voorman Tunahan Kuzu. Simons zal ook aangifte doen bij de politie. Er zou bovendien al langer een “onveiligheidsgevoel” rond Simons bestaan.

Racistisch filmpje Sylvana Simons

In het filmpje is het hoofd van Sylvana Simons geplakt op een aantal gruwelijk racistische beelden, zoals een Afro-Amerikaanse man die is opgehangen aan een boom, kleine Afrikaanse kinderen en Zwarte Piet.

Kuzu noemt het filmpje walgelijk, vreselijk en absurd: “Er zijn geen woorden voor.” Hij spreekt over “vijanddenken”. Hij roept premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher op er afstand van te nemen: “Ze zouden het signaal moeten afgeven dat dit niet acceptabel is.” Het gaat hier niet om een paar tokkies, het is structureel, aldus Kuzu.

De DENK-fractievoorzitter wijst erop dat Simons al racistische reacties naar het hoofd kreeg geslingerd toen ze zich in mei aansloot bij DENK. Daar is toen aangifte van gedaan, maar het heeft nog steeds niets opgeleverd. "We hebben nog steeds niet gehoord dat er iemand is opgespoord of bestraft'', aldus Kuzu. "Terwijl het een afschrikkend effect kan hebben als er iemand aan de schandpaal wordt genageld.''