De man die dinsdag werd opgepakt voor het bedreigen van Sylvana Simons, heeft bekend dat hij het beruchte filmpje heeft gemaakt waarin het hoofd van Simons is gefotoshopt.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag gemeld.

De 37-jarige man uit Kudelstaart zegt dat hij alleen heeft gehandeld. Hij had zich bij de politie gemeld nadat het OM een groot onderzoek naar de maker van het filmpje had aangekondigd. Onder de video, waarin de foto van SImons was aangebracht op beelden van gelynchte zwarte Amerikanen, draaide het carnavalslied Oh Sylvana van de Brabantse zanger Rob van Daal.

De Kudelstaarter is dinsdagavond na verhoor naar huis gestuurd. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden voor bedreiging. Wanneer dat zal zijn is nog niet bekend.

Sylvana Simons beveiligd

Simons, oud-tv-presentatrice en kandidaat-Kamerlid voor DENK, wordt beveiligd naar aanleiding van ‘concrete bedreigingen’, zo maakte de partij dinsdag bekend.

Ondanks de bedreigingen aan het adres van Simons heeft ze nooit overwogen zich terug te trekken als aanstaand Kamerlid. Simons, die zich eerder dit jaar aansloot bij Kuzu's politieke beweging DENK, is al meermaals het slachtoffer geworden van racistische en seksistische uitingen.

PVV-voorman Geert Wilders had een eenvoudig advies voor Simons, dat hij dinsdag via een tweet de wereld inslingerde.

Wilders vervolgde deze suggestie met een uitspraak dat hij zich zelf nooit de mond zal laten snoeren - hoewel hij Simons aanraadt zich uit het politieke leven terug te trekken, als ze niet lastig gevallen wil worden.

Proces tegen Wilders

Op de laatste dag van het proces tegen Wilders heeft een deel van de benadeelde partijen woensdag het requisitoir van het Openbaar Ministerie geprezen. ,,Daar is feitelijk en juridisch geen speld tussen te krijgen'', aldus raadsman Göran Sluiter, die een aantal mensen vertegenwoordigt die zich beklaagden over de 'minder-Marokkanen'-uitspraken van Wilders.

Volgens Sluiter ,,kan alleen het recht de minderheden bescherming bieden''. Hij noemde de zaak niet een proces tegen de vrijheid van meningsuiting, zoals Wilders stelt, ,,maar een strafproces tegen het kwaad dat discriminatie heet''.

Tegen Wilders is 5000 euro boete geëist wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.