Je kent zijn naam misschien niet, maar als je klant bent bij Ziggo of fan van de Formule 1 zit je in de wereld van  John C. Malone.

De Amerikaanse zakentycoon is de grootste grondeigenaar in de Verenigde Staten, heeft een geschat vermogen van 7,8 miljard dollar en is eigenaar van Liberty Media en kabelreus Liberty Global. Laatstgenoemde is inderdaad het moederbedrijf van Ziggo.

Wat cijfers:

  • Hij is de grootste aandeelhouder van Liberty Media, het bedrijf is omgerekend zo’n 20 miljard euro waard.
  • Hij bezit 28 procent van mediabedrijf Discovery Communications
  • Hij bezit een kwart van Liberty Global, het grootste internationale kabelbedrijf ter wereld met 29 miljoen klanten.
  • Hij bezit acht procent van de publieke aandelen van sportclub Atlanta Braves.
  • Hij bezit 890 duizend hectare grond. Hierdoor is Malone de grootste grondbezitter van de Verenigde Staten.

De mediatycoon werd niet geboren met 7,8 miljard dollar aan netto waarde. Lees hieronder hoe Malone één van de rijkste en meest machtige mensen werd in de Amerikaanse zakenwereld en daarbuiten.


John C. Malone wordt op 7 maart 1941 geboren als zoon van twee Ieren, in een buitenwijk van New York City.

john-c-malone-was-born-to-parents-of-irish-descent-on-march-7-1941


Hij gaat naar de prestigieuze Hopkins School in het naburige New Haven. In 1959 studeert hij af.

De school, opgericht in 1660, is één van de oudste en meest presigieuze van het land. Malone had niet altijd het gevoel dat hij erbij hoorde.

"Ik was geen kakker en ook geen boer", zei Malone in 1994. "Ik besteedde dus veel energie aan sport. Het was pure discipline, niet aanleg", zei hij.

Sindsdien heeft hij omgerekend al 21 miljoen euro aan de school gedoneerd, het wetenschapscentrum draagt dan ook zijn naam.


Na de middelbare school blijft Malone in New Haven en gaat naar Yale. Hier studeert hij in 1963 af in elektrotechniek en economie.

after-high-school-malone-stayed-in-new-haven-and-attended-yale-university

Sinds zijn vertrek doneerde Malone omgerekend 42 miljoen euro aan de techniekafdeling van de universiteit. Hier kom je dus ook regelmatig zijn naam tegen.


Daarna gaat Malone naar Baltimore om industrieel management te studeren aan Johns Hopkins University (geen relatie met de eerdere Hopkins school). In 1964 haalt hij zijn master.

sticking-with-the-hopkins-name-but-no-relation-malone

In 2011 gaf Malone zijn grootste donatie aan de universiteit. Met zijn 25 miljoen euro bouwde de Whiting School of Engineering een nieuw onderzoeksgebouw.


Malone komt voor het eerst in aanraking met de telecomindustrie als student in de cursus elektrotechniek van New York University en Bell Labs.

malones-introduction-to-the-telecoms-industry-came-as-a-student

Het lab zorgde voor diverse innovaties, denk aan de laserstraal, de programmeertaal C, de eerste rekenmachines en radiotransmissie.


Na zijn afstuderen gaat Malone werken bij adviesbureau McKinsey & Co. in New York.

phd-in-hand-malone-joined-the-prestigious-consulting-firm-mckinsey-and-co-in-new-york


Malone komt er al snel achter dat Wall Street een bepaalde minachting heeft tegenover kabelbedrijven.

as-any-consultant-will-tell-you-its-not-easy-work-tired-of-the-constant

Malone leidde in de jaren 1970 een dochterbedrijf van General Instruments genaamd Jerrold Electronics. Dit bedrijf produceerde mini-computers zoals die hierboven.


Bij Jerrold ontmoet Malone telecomondernemer Bob J. Magness. In 1973 biedt deze Malone een baan aan als CEO van het bijna failliete kabelbedrijf Tele-Communications Inc.

at-jerrold-malone-met-bob-j-magness-who-in-1973

En dus vertrokken Malone en zijn vrouw naar het westen, naar Colorado, om het bedrijf te redden. Telecommunications had op dat moment 400.000 klanten en  omgerekend 10 miljoen euro aan inkomsten. Malone ging direct aan het werk.


Tegen 1990 heeft Malone van TCI het grootste kabelbedrijf van de VS gemaakt met 8,5 miljoen klanten.

by-1990-malone-had-successfully-grown-tci

In 1993 stelden TCI en Bell Atlantic een fusie voor, de grootste in de geschiedenis van de Amerikaanse telecommarkt. Toenmalig vice-president Al Gore steunde de fusie om de Amerikaanse infrastructuur te verbeteren. De bedrijven werden het alleen niet eens over de voorwaarden van de fusie en de deal ging niet door, zo schreef  The New York Times.


Malone gaat in gesprek met AT&T over een fusie. AT&T koopt TCI in 1998 voor omgerekend 27 miljard euro.

instead-malone-shopped-a-merger-to-att-which-purchased-tci

De uitkoop was een opvallende stap voor AT&T. Op deze manier kon het bedrijf vaste telefonie en snel internet aanbieden aan miljoenen gebruikers door het hele land.

TCI's dochtermaatschappij Liberty Media zou beursgenoteerd blijven, met John Malone aan het roer.


Vanuit zijn kantoor in Englewood, Colorado, ten zuiden van Denver, werkt Malone na de deal met AT&T als president van de bedrijven Liberty Media en Liberty Global. Na drie decennia is hij nog altijd de grootste aandeelhouder.

from-his-corner-office-in-englewood-colorado-just-south-of-denver

Onder zijn leiding groeide Liberty uit van een kabelbedrijf tot een bedrijf dat zich ook op andere takken van sport richt. Zo kocht Malone Discovery Channel, Virgin Media, QVC, Lionsgate en nog veel meer.

Zijn harde zakenmentaliteit leverde Malon ook kritiek op. Al Gore noemde hem Darth Vader, volgens een profiel van Ken Auletta in The New Yorker van 1994.


Malone's macht reikt veel verder dan alleen kabelbedrijven. Liberty Media verwerft in 2007 sportclub Atlanta Braves, Malone bezit acht procent aandelen.

malones-reach-goes-well-beyond-cable-networks-liberty-media


Liberty Media verkrijgt ook de Formule 1 voor 3,7 miljard euro in 2016. Malone bezit twee procent van de apart verhandelde Liberty Media Formula One Group.

liberty-media-acquired-formula-one-the-top-car-racing-series-for-44-billion-in-2016-malone

De  Formule 1 werd decennia lang gedomineerd door Bernie Ecclestone, die vaak de kritiek kreeg dat hij niet openstond voor nieuwe vormen van media. Met de overname hoopt Liberty de omvang van de race te vergroten. En vooral ook het aantal kijkers.


De afgelopen jaren heeft het aandeel Liberty Media vrijwel altijd beter gescoord dan het gemiddelde van de markt. Met het bezit van twee derde van de aandelen is de rijkdom van Malone door het dak gegaan. Hij staat 151ste op Bloomberg's miljardairs-index.

over-the-years-liberty-medias-holdings-have-almost-always-beat-the-market-average


Tijdens een zomer op een familieboerderij in Pennsylvania raakt Malone geïnspireerd om ook geld in grond te steken.

inspired-by-a-summer-spent-on-a-family-farm-in-pennsylvania

Bell Ranch in Colorado was een van de eerste aankopen van Malone, die inmiddels de grootste individuele grondbezitter van de VS is. Hij bezit ook grond in New Mexico, Wyoming, Florida, Maine, New Hampshire en Maryland.


Hij bezit net iets meer dan 40.000 hectare bos nabij Boothbay, Maine tot in het naburige New Hampshire. Hier stalt hij zijn zeilboten.

he-owns-just-over-a-million-of-acres-of-woodlands-near-boothbay-maine

Sommige bewoners zijn ongerust over hoe Malone de grond zal gebruiken, gelet op zijn conservatieve opvattingen. Zo is hij bestuurder van het libertarische Cato Institute en doneert hij veel geld aan politieke campagnes van de Republikeinen.


Al deze deals - en de enorme stukken grond - zorgen ervoor dat Malone de bijnaam 'Cable Cowboy' heeft gekregen.

all-these-deals-and-his-22-million-acres-of-land


Zijn prijswinnende racepaard is waarschijnlijk debet aan die naam.

his-prize-winning-race-horses-almost-certainly-contributed-to-the-nickname-as-well

Malone kocht in 2013 de Bridlewood boerderijen in Florida, met een omvang  van 323 hectare, voor omgerekend 12 miljoen euro. Het paard Tapwrit, van Malone, won in 2017 een belangrijke wedstrijd.


Wanneer hij niet zijn gigantische media-conglomeraat runt, geniet hij van het leven. Bijvoorbeeld in zijn strandhuis in Florida.

when-not-running-a-massive-media-conglomerate-malone

Malone kocht het pand dat werd gebouwd door de oprichter van Playmobil, Horst Brandstätter, in 2015 voor omgerekend 32 miljoen euro. Het heeft zelfs een roterende woonkamer.


Malone heeft ook een zwak voor het land van zijn voorouders. Zo koopt hij meerdere bekende hotels en kastelen in Ierland.

beyond-land-and-houses-malone-has-returned-to-his-family

Malone kocht Humewood Castle, gesitueerd op 172 hectare grond in County Wicklow in Ierland. Kosten? 9,3 miljoen euro. Hij bezit ook hotels in Dublin.


Zolang mediabedrijven blijven consolideren, kun je er gif op innemen dat John Malone er waarschijnlijk bij betrokken is.

as-media-companies-continue-to-consolidate

In juli 2017 kondigde Discovery aan dat het Scripps Networks Interactive gaat kopen voor 12 miljard euro. Hierdoor komen HGTV, Travel Channel en Food Network in het media-arsenaal van Malone.

 

LEES OOK: Oligarch Roman Abramovich en zijn vrouw na 10 jaar uit elkaar – het wordt één van de duurste scheidingen ooit