Apple is bezig zijn twee gescheiden werelden dichter bij elkaar te brengen. Volgens Bloomberg probeert Apple onder de codenaam “Marzipan” de software MacOS, waar laptops op draaien, en iOS, waar iPhones en iPads op draaien, beter op elkaar te laten aansluiten.

Het is een goed idee. Zoals Bloomberg opmerkte hebben Mac-gebruikers lang geklaagd dat hun versies van populaire apps als Twitter achter de iPhone-variant aanhobbelen. Als de plannen van Apple slagen, hoeft Twitter theoretisch maar één app te maken die de toepassingen tegelijkertijd voor alle gebruikers op alle drie de verschillende apparaten beschikbaar maakt.

Aan hun PC gebonden Mac-gebruikers kunnen dan genieten van alle innovatieve en nieuwe mobiele apps die zijn ontwikkeld voor het iOS-platform.

Het lijkt op een manier om de Mac toe te laten op het feestje waar het tegenwoordig allemaal gebeurt. Maar Mac-gebruikers moeten misschien niet te vroeg juichen, want dit kan ook duiden op een voornemen van Apple om afstand te nemen van de Mac.

De verminderde relevantie van de Mac

Het wordt steeds duidelijker dat Apple in besturingssysteem iOS de toekomst van de computer ziet. Als je bewijs nodig hebt, dan moet je het recente reclamespotje voor de iPad Pro even bekijken. Daarin vraagt een buurvrouw aan een jong meisje wat ze aan het doen is met haar iPad Pro, die ze een “computer” noemt. Het meisje antwoordt: “Wat is een computer?”

De boodschap is duidelijk: de volgende generatie zal geen PC meer gebruiken, ze zullen de iPad Pro gebruiken of iets dat daarop lijkt. En Apple ziet dat wel zitten, want de enige manier om software op een iPad te krijgen is via de App Store, waarvan 30 procent van de opbrengst naar Apple gaat.

iPad Pro

Foto: De iPad Pro is ontworpen om als een computer gebruikt te worden. Bron: Apple

Zal de Mac ooit echt helemaal verdwijnen? Misschien niet snel, maar zelfs de trouwste Mac-fans hebben moeten toegeven dat het vaak lijkt alsof de focus van Apple elders ligt.

De laatste grote aanpassing aan de MacBook Pro, een Touch Bar boven het toetsenbord, werd breed afgewezen als grapje. Er zouden zelfs Mac-fans over aan het stappen zijn op Windows-PC's.

En nu de hele PC-sector aan het krimpen is en het op mobiel gerichte iOS steeds belangrijker wordt, is het niet verrassend dat softwareontwikkelaars voorrang geven aan de iPhone en iPad. Voor veel ontwikkelaars is het ontwikkelen van Mac-software (en ook Windows-software) een achterhoedegevecht geworden.

Nadelen om goed bij stil te staan

Apple is niet het eerste bedrijf dat dit pad op gaat.

Een toenemend aantal op Google draaiende Chromebook-laptops kunnen nu ook Android-apps draaien. En Microsoft besteedt veel aandacht aan zijn "Universal Windows Platform" waar apps te vinden zijn die op zowel PC's als tablets en elk ander apparaat kunnen draaien, net als Apple van plan is met zijn Marzipan-project.

Op zich is dat prima, maar er zijn ook gevaren. Vooral in het geval van Microsoft zorgt een app die het geweldig doet op een tablet niet automatisch voor een goede ervaring op een PC. Er is echt een verschil tussen een app die het goed doet met een touchscreen en een app die goed functioneert met een muis en een toetsenbord.

Deze tweet van de iOS camera-app Halide maakt dat wel zo'n beetje duidelijk:

Maar onmogelijk is het niet. Zo heeft Facebook een Messenger-app gemaakt die zowel op tablets als op Windows 10-laptops behoorlijk goed functioneert. Maar het kost een hoop werk om dat evenwicht te vinden. En hoe meer tijd dat kost, hoe minder ontwikkelaars dat zullen overwegen, omdat dat nou juist de kracht van het systeem van één-app-voor-alle-apparaten onderuit haalt.

Als Apple niet in staat is ontwikkelaars een makkelijke manier aan te bieden om apps te maken die voor alle drie de platforms geschikt zijn, dan zal het uitdraaien op een grote teleurstelling voor Mac-gebruikers.

Maar zelfs als het Marzipan-project wél slaagt, dan is het nog altijd moeilijk er meer in te zien dan een laatste stuiptrekking voor het MacOS-systeem - een golf apps die de tijd overbruggen waarin de Mac langzaam maar zeker minder relevant wordt terwijl het iOS-systeem steeds volwassener aan het worden is.

Dus ja, in theorie klinkt het geweldig voor verstokte Mac-gebruikers dat ze mogelijk overspoeld worden met de allernieuwste software. Maar met een andere blik is het de laatste stuiptrekking voor de MacOS, met de iPhone en iPad die steeds dichter bij het vervangen van de Mac komen die we kennen.