Henk Krol bezoekt maandag – twee dagen vóór de verkiezingen – per helikopter alle twaalf provincies. Business Insider ziet hem ’s ochtends landen op een parkeerplaats naast de ArenA in Amsterdam.

Iets meer dan twintig mensen, waarvan de helft journalisten, staan de lijsttrekker van 50Plus op te wachten. Locatie: de reusachtige parkeerplaats van de Amsterdam ArenA. Een half uurtje, inclusief landings- en opstijgtijd, laat Krol aan de rand van Amsterdam zijn gezicht zien.

Het blauwe helikoptertje begon de reis ’s ochtends in Flevoland – Amsterdam is de eerste stop. In iedere provincie neemt de campagnevoerder een petitie in ontvangst. In Amsterdam krijgt Krol een petitie uit handen van een oud-militair. Zijn wens is: het dichten van het AOW-gat bij het defensiepersoneel. In Flevoland kreeg Krol het verzoek voor een algemene basisuitkering vanaf 60 jaar.

Henk Krol, de pensioenman

Het belangrijkste punt van de partij is het terugbrengen (en houden) van de AOW-leeftijd op 65 jaar. En het tweede belangrijkste punt? “Dat de pensioenen weer juist worden geïndexeerd,” zegt hij tegen Business Insider.

“We hebben 1.400 miljard euro in Nederlandse pensioenfondsen zitten,” gaat Krol verder. “Dat vermogen is heel hard gegroeid de laatste tijd. Er is echt genoeg geld om de pensioenen te indexeren.”

Meer van die 1.400 miljard euro in Nederland zelf beleggen, bijvoorbeeld in huizenbouw of mkb-leningen, dat hoeft volgens Krol niet. "Nee, het moet gewoon belegd worden in waar het het beste rendeert, dat is het beste voor ouderen van nu en de ouderen van later, zoals jij," vertelt hij met een vriendelijke glimlach.

Het gaat vandaag niet alleen maar over pensioenen. In Zuid-Holland ontvangt Krol later een petitie over betere woningvoorzieningen voor ouderen, zo blijkt uit het blaadje dat hij uit zijn helikopter haalt. En in Zeeland is er de wens om het openbaar vervoer toegankelijker te maken voor senioren.

Een van de mannen die Krol staat op te wachten is Hylke ten Cate, secretaris van het hoofdbestuur van de partij. De Haarlemmer is onder meer kieswetspecialist en vanaf de oprichting betrokken bij de partij 50PLUS. Ten Cate legt uit dat hij ook ooit aan de wieg stond van de naam LPF, de Lijst Pim Fortuyn.

"De aanhang in het land is groot. Krol wordt overal warm ontvangen," zegt de secretaris over de huidige campagne van 50plus.

Een ander aanwezig 50plus-lid grapt vrolijk: "Maak je wel een foto van de helikopter als-ie een paar meter boven de grond hangt. Dan zien de mensen dat het geen stunt is." De wieken van het apparaat beginnen te versnellen. "Prachtig hè. Zo’n ding is moeilijker te besturen dan een vliegtuig.”

De helikopter verdwijnt in de lucht en stadszender AT5 vraagt aan een overgebleven toeschouwer hoe hij denkt over de lijsttrekker. "Een geschenk uit de hemel."