De directie van HEMA heeft een akkoord bereikt met schuldeisers.

Er wordt voor 450 miljoen euro aan schuld weggestreept bij de warenhuisketen.

In ruil daar voor krijgen obligatiehouders alle aandelen HEMA in handen.

De huidige eigenaar van HEMA, ondernemer Marcel Boekhoorn, raakt hiermee de controle over de winkelketen kwijt.

HEMA heeft een akkoord bereikt met schuldeisers over het verlagen van de schulden. Volgens het winkelbedrijf betekent de overeenkomst dat obligatiehouders in ruil voor het verlagen van de schuld alle aandelen in handen krijgen.

Door de regeling neemt de schuldpositie van HEMA met 450 miljoen euro af tot 300 miljoen euro.

Met het akkoord verliest de huidige eigenaar, ondernemer Marcel Boekhoorn, de controle over het bedrijf aan een groep van veelal Angelsaksische schuldeisers.

Zondag maakte eigenaar Marcel Boekhoorn bekend dat zijn investeringsmaatschappij Ramphastos niet tot een akkoord was gekomen met schuldeisers.

De schuldeisers hebben zich volgens de warenhuisketen achter de bestaande strategie van HEMA geschaard en zijn ook bereid extra financiële middelen ter beschikking te stellen als buffer.

In een toelichting zei topman Geert Jegen van HEMA dat de obligatiehouders nu economisch de eigenaar zijn geworden van HEMA. Als alle stappen goed doorgezet worden, dan verliest Boekhoorn op termijn ook juridisch het bedrijf.

Jegen gaf ook aan uit dat de waarde van HEMA lager was dan de schuld, waarmee het bedrijf onder water stond.

Ook benadrukt de topman dat de nieuwe eigenaren niet in "lengte van dagen" bezit zullen houden van de winkelketen. Er wordt gepraat over hoe lang de investeerders eigenaar blijven. Jegen wilde niet ingaan op eventuele kopers en opties voor de keten.

De centrale ondernemingsraad heeft al zijn fiat gegeven aan de deal. HEMA streeft ernaar om de overeenkomst in de komende maanden af te ronden.

HEMA verwacht daling operationele winst met bijna 60%

Volgens Jegen vormt de overeenkomst een belangrijke stap op weg naar het weer financieel gezond maken van het bedrijf.

Het was volgens hem al lange tijd bekend dat een oplossing moest worden gevonden voor de "loden last" van de schulden waarmee HEMA sinds 2014 kampte. Door de deal met de schuldeisers wordt alleen al de rentelast van het bedrijf jaarlijks met 20 miljoen euro verlaagd naar circa 30 miljoen euro.

Verder wordt de kaspositie van HEMA versterkt door de uitgifte van een nieuwe obligatielening van 42 miljoen euro.

Volgens Jegen hebben de problemen als gevolg van de coronacrisis de noodzaak om tot een oplossing te komen voor de schuldenproblematiek versneld.

Voor het hele jaar gaat HEMA uit van een omzetdaling van 12,6 procent. Daarbij zal het bedrijfsresultaat naar verwachting bijna 57 procent lager uitvallen.

HEMA doet geen beroep op de tweede NOW-regeling, waarbij de overheid vanwege de crisis een deel van de loonkosten op zich neemt, aldus Jegen.

HEMA maakte volgens Jegen dankbaar gebruik van de NOW-regeling, maar heeft overheidssteun nu niet meer nodig omdat omzetten aanzienlijk verbeterd zijn.

Marcel Boekhoorn had bod van 523 miljoen op tafel gelegd

"Wij zijn de onderhandelingen ingegaan met als doel HEMA er sterker uit te laten komen. Wij hebben daarom een fantastisch bod van 523 miljoen euro neergelegd, maar ik heb niet het idee dat de tegenpartij ons bod serieus in overweging heeft genomen", zei Boekhoorn zondag in een persverklaring.

De ondernemer die HEMA in 2018 kocht, gaf verder aan: "Blijkbaar willen ze een markttest doen en kijken of er elders meer te halen is. Ik denk niet dat dit in het belang is van HEMA en de kans is groot dat het bedrijf wederom ten prooi zal vallen aan opportunistische investeerders."

Boekhoorn benadrukte in zijn toelichting dat het zonder schuldreductie niet mogelijk is om de sinds 2018 ingezette langetermijnstrategie van HEMA uit te voeren, zeker nu de winkelketen het door de coronacrisis een stuk zwaarder heeft gekregen.

Blokker-eigenaar Michiel Witteveen wil HEMA wel van de schuldeisers kopen

HEMA verkeert in zwaar weer. Door de coronacrisis komt er minder geld binnen, maar de schulden moeten wel worden betaald. Met de vermindering van de schuld is HEMA fors minder kwijt aan rentelasten. De afgelopen jaren was het bedrijf om en nabij de 50 miljoen euro per jaar kwijt aan rentebetalingen.

Zondag werd ook bekend dat ondernemer Michiel Witteveen, die met zijn Mirage Retail Group eigenaar is van winkelketen Blokker, interesse heeft om HEMA over te nemen. Witteveen heeft naar eigen zeggen afgelopen week al een bod bij de schuldeisers van HEMA uitgebracht.

Witteveen zou de aandelen willen overkopen, op het moment dat de schuldeisers controle krijgen over de winkelketen, zo stelde De Telegraaf.

Lees meer over HEMA en Blokker: