ANALYSE – Op valutamarkten roept Halloween herinneringen op aan een vreemde gebeurtenis van een jaar geleden. Eind oktober 2016 moesten sommige handelshuizen een verlies slikken toen het tijdens het Aziatische heksenuur flink spookte bij het Britse pond.

Op 31 oktober is het Halloween. Deze griezelfeestdag is voornamelijk populair in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland zie je steeds meer pompoenen met lichtjes of andere Halloween-versieringen in tuinen of voor het raam.

Op valutamarkten zal de aanloop naar de feestdag herinneringen oproepen naar de gebeurtenissen van eind oktober vorig jaar. Toen ging het Britse pond tijdens het Aziatische heksenuur plotseling flink onderuit.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden duurt het Aziatische heksenuur niet 60, maar 120 minuten. Tijdens de twee uur tussen het sluiten van de valutahandel op de Amerikaanse markten en de start van de handel in Tokio is er in de valutahandel gebruikelijk niet veel te beleven. De Europese handelaren liggen nog te slapen, in de Verenigde Staten worden de boeken gesloten en in Japan is iedereen nog op weg naar kantoor.

Het handelsvolume is volgens consultancyfirma Aite Group tijdens deze daluren slechts 2 procent van wat tijdens het drukste momenten van de dag gebruikelijk is. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van een typische dag is een handelsomzet van meer dan 750 miljard dollar per uur eerder regel dan uitzondering.

Automatische verkooporders

Juist in het lage handelsvolume schuilt het gevaar. In de uren voor het openen van de valutahandel in Japan zitten er weinig handelaren van vlees en bloed achter hun scherm, maar onder de oppervlakte schuilt gebruikelijk wel een stortvloed van computergestuurde orders.

Veel partijen stellen namelijk een veiligheidsmechanisme in waarbij posities automatisch worden verkocht als de verliezen te ver op dreigen te lopen. Tijdens drukke handelsuren zijn er heel veel grote handelspartijen die als tegenpartij kunnen optreden bij dit soort orders.

Tijdens het Aziatische heksenuur ligt dat anders. Er zijn weinig tot geen grote partijen actief, zodat automatische verkooporders een kleine koersbeweging in een stroomversnelling brengen.

Dat is precies wat er eind oktober vorig jaar gebeurde, toen het pond plotseling onderuitging. Net op het moment dat het handelsvolume heel laag lag, werd de markt overspoeld door verkooporders. Binnen twee minuten viel de Britse munt met maar liefst 6 procent terug ten opzichte van de dollar tot het laagste niveau in meer dan 30 jaar.

Turkse lira onderuit

Die koersdaling was bijna even groot als tijdens de schrikreactie na het Brexit-referendum in 2016. Het grote verschil is dat de correctie tijdens het Aziatische heksenuur geen duidelijk aanwijsbare oorzaak had.

Toen de Aziatische valutahandel op stoom kwam, werd het overgrote deel van die schade weer ingelopen. Veel partijen hadden toen echter al een flink verlies geleden. Verschillende handelshuizen hebben vervolgens aangekondigd dat ze in de toekomst minder gebruik gaan maken van automatische verkoopopdrachten.

Voorlopig is daar echter nog niet veel van te merken. Begin oktober 2017 ging de Turkse lira nog even met 3 procent onderuit tijdens het Aziatische heksenuur. Handelaren moeten dus op hun hoede blijven voor griezelige koerssprongen in de valutawereld. Happy Halloween!

Joost Derks ([email protected]) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.