Hoe ben jij vanochtend het bed uitgestapt? Uitgerust en niet gestresst voor wat de dag zal brengen?

Als we de bevindingen van Amerikaans onderzoeksbureau Gallup mogen geloven, dan zal dit voor veel Nederlanders inderdaad het geval zijn. Volgens hun jaarlijkse geluksonderzoek Gallup 2019 Global Emotions Report, dat een momentopname is van wereldwijd geluk, was drie op de tien Nederlanders ‘gisteren’ gestrest. Iets meer dan een derde van de bevolking maakte zich zorgen.

Nederland bevindt zich zelfs in de top vier van minst gestreste Europese landen. Niet gek, vorig jaar presenteerde het CBS nog cijfers dat wij met z’n allen heel erg tevreden zijn (9 op de tien mensen) met ons leventje in dit aangeharkte kikkerlandje.

In Zuid-Europa hebben ze een stuk meer stress

In Griekenland is dat wel anders. Ondanks het voorzichtige economische herstel sinds 2016, is de levenssituatie voor veel Grieken verre van verbeterd de afgelopen jaren.

Met de hoogste werkloosheid in de Europese Unie, aanhoudende strenge bezuinigingsmaatregelen, dalende inkomens en verslagenheid door het uitzichtloze economische drama dat zich hier de afgelopen jaren afspeelde, is het niet gek dat Griekenland bovenaan staat bij de meest gestreste Europese landen.

In onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista voor Business Insider, is dit goed te zien:

De cijfers van Gallup laten vooral zien dat in Europa economische problemen, hand in hand gaan met stress.

Italië, dat nog steeds worstelt met een matige economische groei en een torenhoge staatsschuld, komt na Griekenland op de stressbarometer.

Toch wel erg veel zorgen in Nederland

Hoe bezorgd Europese landen zijn, lijkt niet gebonden te zijn aan economische stress. Denemarken en Nederland scoren in vergelijking tot hun lage stress relatief hoog op de zorg-schaal. Respectievelijk 36 en 35 procent van de mensen maakt zich volgens Gallup zorgen. En dat terwijl Denemarken het minst gestreste land is in het rijtje.

Hiermee zitten de twee landen overigens alsnog ver onder het wereldwijde gemiddelde van 39 procent. Misschien is het de onzekerheid van Brexit voor Nederland, die ons zo bezorgd maakt. Of onzekerheid over behoud van onze welvaart.

Waarom we zo bezorgd zijn, is misschien een vraag die we het beste kunnen stellen aan een psycholoog. Gallup bewaart overigens in hun rapport het belangrijkste lichtpuntje voor het laatst: op de vraag hoe respondenten zich een dag eerder voelden, gaf 71 procent van alle mensen wereldwijd aan meerdere geluksmomenten te hebben beleefd. Dus zo erg is het ook weer niet gesteld met ons.

Lees meer over stress en geluk: