COLUMN – Beleggen in aandelen kan risicovol zijn. De kans dat je op korte termijn geld verliest, is per saldo groter dan bij bijvoorbeeld onroerend goed.

Maar op de echt langere termijn loop je juist minder risico’s. En je kans op rendement is aanzienlijk hoger.

In recent onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup werd Amerikanen gevraagd welke beleggingscategorie volgens hen op termijn het beste rendement oplevert. De respondenten mochten kiezen uit vijf categorieën:

A) Onroerend goed
B) Goud
C) Aandelen / beleggingsfondsen
D) Spaarrekening
E) Obligaties

Slechts 24 procent koos voor aandelen en / of beleggingsfondsen. Opmerkelijk omdat dat op termijn toch met afstand de best renderende beleggingscategorie is. Eenzelfde percentage koos goud terwijl goud op termijn amper enig rendement blijkt op te leveren.

Wellicht beïnvloed door de recente opleving van de Amerikaanse huizenmarkt koos 30 procent van de respondenten voor onroerend goed. Maar gecorrigeerd voor inflatie geldt dat ook die beleggingscategorie op termijn vrijwel geen rendement oplevert.

Een spaarrekening werd door 14 procent gekozen en de resterende 6 procent van de respondenten dacht dat obligaties de beste beleggingscategorie voor de langere termijn zou zijn. Conclusie: driekwart van de Amerikanen weet kennelijk niet welke beleggingscategorie op termijn het best rendeert.

Professor Jeremy Siegel: investeer in aandelen voor de lange termijn

Professor Siegel, de bekende economieprofessor aan business school Wharton, is regelmatig in het nieuws en is momenteel enthousiast over aandelen. Maar vooral bekend is Siegel van zijn boek 'Stocks for the long run' waarvoor hij onderzoek deed naar de rendementen van verschillende beleggingscategorieën.

Wat blijkt? Zou u een bedrag van EUR 1 in het jaar 1802 in goud geïnvesteerd hebben dan was die belegging aan het eind van afgelopen jaar uitgegroeid tot EUR 3,21 (hierbij is gecorrigeerd voor inflatie). Het enige alternatief dat een nog slechtere keuze zou zijn was het aanhouden van cash. Daarvan daalde de koopkracht de afgelopen twee eeuwen met maar liefst 95 procent.

Een belegging van 1 euro in obligaties met een korte looptijd ('bills') zou zijn uitgegroeid tot 278 euro. Het voortdurend belegd zijn in obligaties met een lange looptijd ('bonds') zou een bedrag van 1 euro, wederom gecorrigeerd voor inflatie, hebben doen uitgroeien tot 1.505 euro.

Maar met grote afstand zou je het beste af zijn geweest met het beleggen in aandelen. Iedere belegde euro zou, gecorrigeerd voor inflatie, zijn uitgegroeid tot maar liefst 930.550 euro zoals te zien aan deze grafiek.

Maar ook het meeste risico, toch?

Aandelen mogen op langere termijn dan het beste rendement opleveren, het is toch ook de meest risicovolle beleggingscategorie? Dat ligt eraan...

Op korte termijn geldt inderdaad dat aandelen enorm kunnen fluctueren. In heel goede jaren stijgen aandelenbeurzen soms wel 50 procent, in extreem slechte jaren halveren ze soms. Op korte termijn bezien geldt kortom inderdaad dat het hogere verwachte rendement samengaat met hoog risico.

Maar opvallend genoeg blijkt dat op langere termijn niet op te gaan. Aandelen blijven de categorie met het hoogste verwachte rendement maar hoe langer de periode hoe kleiner de kans fors van het te verwachten jaarrendement af te wijken. Vanaf een beleggingshorizon van ongeveer 17 jaar geldt zelfs dat aandelen een minder risicovolle belegging zijn vergeleken met bijvoorbeeld obligaties.

Wie geld langere tijd niet nodig heeft doet er dus verstandig aan om aandelen niet te mijden. Niet alleen blijken aandelen op termijn het hoogste rendement op te leveren maar het lijkt ook nog een opvallend veilige beleggingscategorie voor de wat langere termijn.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl over de beleggingsstrategie van Warren Buffett. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.