De Amerikaanse topbelegger Ray Dalio heeft een klein beetje van zijn vermogen belegd in de bitcoin, maar vindt dat de belangrijkste cryptomunt zich grillig beweegt. “Ik geef de voorkeur aan goud”, zei Dalio deze week in een podcast over beleggen.

“Ik begrijp niet goed dat er beleggers zijn die sterker inzetten op de bitcoin dan op goud. Internationaal is goud voor centrale banken de op twee na belangrijkste belegging”, gaf de oprichter van het legendarische hedgefonds Bridgewater aan. “Centrale banken houden het grootste deel van hun reserves aan in dollars, dan komt de euro en dan komt goud. En momenteel kopen centrale banken goud bij.”

Dit wordt geïllustreerd door de recente scherpe stijging van de goudprijs, die in het afgelopen halfjaar met 20 procent is gestegen.

Lees ook: Centrale banken in China, Rusland en India kopen volop goud in offensief tegen de dollar

Zelfs als je maar een beetje bitcoin bezit, is het nadeel volgens Dalio dat de cryptomunt buitensporig veel aandacht vraagt, vanwege extreme beweeglijkheid. "Je moet bijvoorbeeld rekening houden met een scenario dat er een waardedaling van 80 procent plaatsvindt van de bitcoin. Dit betekent per definitie dat je er maar heel beperkt in kunt beleggen, gelet op de risico's. Dus ik weet het niet zo goed. Ik verwacht weinig van de bitcoin."

De belangrijkste cryptomunt piekte in november 2021 op ongeveer 67.000 dollar, maar zonk daarna weg tot iets minder dan 17.000 dollar in december 2022. Sindsdien is de bitcoin weer opgeveerd tot een niveau van bijna 30.000 dollar.

De opmars van de bitcoin rust deels op de hoop dat de Amerikaanse centrale bank een pauze gaat inlassen bij het beleid van renteverhogingen, al geven de bestuurders van de Federal Reserve aan dat dit nog geenszins het geval is.

Bitcoin hikt tegen drempel van 30.000 dollar

De recente rally van de bitcoin stuit bij het niveau van 30.000 dollar op een belangrijke psychologische drempel, zo stelt technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies in een rapport van deze week.

Als de bitcoin erin slaagt het niveau van 30.000 dollar te doorbreken, ligt de weg vrij naar een opmars richting de 35.900 dollar, ofwel een stijgingspotentieel van ruim 20 procent.

Volgens Stockton zijn er tekenen van een positief sentiment op de middellange termijn, maar de bitcoin moet wel boven het 50-daags koersgemiddelde blijven noteren. Dat ligt momenteel op 27.500 dollar. Een val onder dat niveau opent de weg voor een verdere daling richting 25.200 dollar.

Op de korte termijn is het volgens Stockton waarschijnlijker dat de bitcoin het steunniveau van het 50-daags koersgemiddelde gaat opzoeken, dan dat er een doorbraak tot boven de 30.000 dollar plaatsvindt.

Kortom, Stockton is enigszins negatief over de bitcoin op de korte termijn, maar positief op de middellange termijn. Wat betreft de langere termijn zijn de technische signalen volgens de analist momenteel neutraal.

LEES OOK: Nieuwe Europese regels van kracht om witwassen via crypto tegen te gaan